Trhy přestaly věřit v prodej košických železáren

Po vysokých nárůstech ceny akcií korporace U.S.Steel během avizovaných jednání o prodeji košických železáren, přišlo vystřízlivění.

Jsou jednání skutečná nebo to byla jen hra s cenami akcií? Ohlášený odchod společnosti U.S.Steel z továrny v Košicích nabírá zpoždění.

Po počátečních jednáních s ruskými nebo českými uchazeči společnost údajně souhlasila s prodejem košických železáren čínskému gigantu Hesteel. Navzdory mlčení postačovaly mediální informace a nepřímé indikace od společnosti k tomu, aby hodnota její akcií dosáhla na dlouhodobé maximum.

Konkrétně v listopadu a prosinci 2016, kdy se začaly objevovat první informace o jednáních U.S.Steel Košice a Třineckých železáren, vyskočila hodnota akcie korporace na burze v New Yorku z 18 dolarů na více než dvojnásobek.

Po chvilkové stagnaci se v médiích objevily informace o tom, jak jednání se skupinou podnikatelů kolem Třineckých železáren padlo, ale korporace akceptovala nabídku čínské Hesteel.

Navzdory nepotvrzenému charakteru informací tehdy akce tradiční americké železářské skupiny na Wall Street lámaly rekordy, když překročily hodnotu 40 dolarů za akcii.

Navzdory skutečnosti, že uplynulo několik měsíců, k obchodu pořád nedošlo, dokonce ani jeho první fázi, tedy žádosti o stanovisko regulátorů. Realitou vyjednávání je tedy to, co Tomáš Chrenek, jeden z prvních soutěžících v Košicích, naznačoval v nedávném rozhovoru.

Čtěte také:

Utajené miliardy. Stát na Slovensku skartoval dokumenty o podpoře U.S.Steel

Ocelářský protest: Košičané chtějí, aby Brusel přidal plyn

"Potřebovali zvýšit akciovou cenu na akciovém trhu, aby získali překlenovací úvěr. Zájem Třineckých železáren pomohl k růstu cen na burze," řekl v rozhovoru pro týdeník Euro Tomáš Chrenek.

Dokonce i tento česko-slovenský podnikatel tvrdí, že U.S.Steel argumentoval odmítnutí nabídky české skupiny lepší nabídkou Číňanů. "Nakonec Kosice nikomu neprodali," zpochybňuje poctivost jednání Chrenek.

Reálnost prodeje továrny v Košicích klesá, hodnota amerických akcií také. Od letošního května balancuje na hranici 20 dolarů za akcii.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu