Krúpovy potraviny expandují do Prahy. První pobočku otevřou v Sapě

Potravinářská síť Delia, kterou ovládá skupina Arca Capital slovenského podnikatele Pavola Krúpy, hodlá ve velkém expandovat do Prahy. První pobočku otevře na asijském tržišti Sapa.

Pobočka na tržnici má být otevřena už v září. Záhy budou nasledovat také další obchody. "Do půl roku bychom chtěli otevřít deset až patnáct prodejen pouze v Praze," řekl webu hnonline.sk partner Arca Capital Slovakia Rastislav Velič.

Kromě vlastních poboček chce Delia expandovat také prostřednictvím franšízových licencí. Celkově by v Česku ráda otevřela 40 až 50 poboček.

Prodejny zatím zásobují přímo dodavatelé. Po dobudování sítě a zvýšení objemu dodávek managementu však časem počítá s vlastní logistikou. U Prahy by tak mohly vzniknout také nové zásobovací kapacity a sklady.

Obrat řetězce by vzhledem k pokračující expanzi i rychle rostoucímu počtu zákazníků mohl, podle šéfů Delie, atakovat hranici deset milionů eur, tedy zhruba 260 milionů korun. Loni v prodejnách zaregistrovali více než 1,2 milionu platících zákazníků, letos jich napočítali již více než dvojnásobek.

Čtěte také:

Krúpa s dalším pražským zářezem. Koupil Smíchov Gate

Krúpův fond chce do dubna vlastnit nemovitosti za 250 milionů eur

Krúpa přikoupil další akcie O2. Zvažuje jejich navýšení

Pro letošní expanzi si firma vyčlenila zhruba sto milionů korun, no česká ji během roku příštího vyjde dráž. Jednotlivé pobočky si prý zvyknou budovat jméno a zákaznickou bázi zhruba půlrok až rok, retailovou expanzi proto akcionáři Delie považují za investici s dlouhodobou návratností.

Společnost Delia, která vznikla teprve loni, dlouho zatajovala, odkud čerpá kapitál. Vlastnictví 67 procent akcií firmy přiznala Arca Capital až letos.

Arca není v českém potravinářství nováčkem. V Česku už vlastní dva producenty minerálek Ondrášovka a Karlovarská Korunní, čímž obsazuje takřka pětinu tuzemského trhu s minerálními vodami. Letos se objevily zprávy také o tom, že Krúpova skupina začala kroužit kolem některých rostoucích minipivovarů a výrobců ovocných šťáv.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme