Carlos Slim Helú: prototyp oligarchu

Střelec z nejvyšší ligy, který v miliardářských řebříčcích konkuruje americkým byznysmenům, ale i příklad oligarchy využívajícího politiky jako obchodní nástroj. Mexický magnát Carlos Slim Helú ovládl světové telekomunikace a nehodlá se zastavit.

Pokud si nevíte představit, co znamená v byznysu používaný výraz žraločí instinkt, sledujte kariéru Slima. Peníze nevyhazuje na rozmary a nikdy mu neleží na účtu. Zároveň ví jak peníze otáčet. Investuje přitom velkolepě, systematicky a kobercovými nálety, v rámci kterých ovládá celé sektory.

Vlastní třeba síť zdravotních zařízení Star Medica. Pokud zdravotní potíže Mexičana netrápí, zřejmě si doma svítí proudem, který Slimova firma prodává. Vlastní elektrickou síť Condumex.

Silnice v Mexiku zas stavěla další společnost magnáta – Cilsa. S dopravou souvisí i Slimovo vlastnictví těžební společnosti Swecomex, která je klíčovým ropným hráčem v Mexickém zálivu.

Pán Mexika vlastní také obchodní sítě, tabákové společnosti i firmy ze zábavního průmyslu. Primární pozici v impériu Carlosa Slima, od které se všechny další složky odvíjejí, má ovšem telekomunikační konglomerát. Jeho firmy obhospodařují 90 procent všech pevných linek v Mexiku a většinu mobilních sítí.

Carlos Slim je původem Arab. Jeho tatínek Julian Selim Haddád přijel do Mexika v roce 1911, kde prchal v dobách Otomanské říše, která zvolala válečnou mobilizaci. Zázemí Carlosovi zaplatili rodiči.

Díky kvalitnímu backroundu si již brzy založili obchod s potravinami pro arabskou klientelu (jmenoval se Hvězda Orientu). Koupili levný dům, který časem nabil vysoké hodnoty. I to byla jedna z lekcí pro malého Carlose.

V osmdesátých letech se mexická ekonomika zhroutila. Carlos Slim, místo toho, aby z Mexika zmizel, zůstal ve Střední Americe a skupoval firmy, které se hroutily jedna za druhou. Když koncem desetiletí přišlo oživení, taktika se vyplatila. Třeba jeho pojišťovna se tehdy zhodnotila ze 44 milionů dolarů, na 2,5 miliardy dolarů amerických.

Čtěte také: 

Tajemný zakladatel Bitcoinu: Anonym, který je miliardářem

Bašár al-Assad: Miliardy důvodů proč dopouští utrpení svého lidu

Ikea: Nehezká historie hezké rodinné firmy

Počátkem devadesátých let již vlastnil na dvě stovky podniků. Tím to ovšem nekončilo. Společné s France Telecom a Southwestern Bell vyhrál tendr a ovládl největší telekomunikační společnost Mexika.

Pak přišly desítky a stovky dalších obchodů. Koupil třeba tři procenta akcií společnosti Apple. Před tím, než firmu znovu ovládl Steve Jobs. Brzy tak opět závratné zhodnotil své investice.

V roce 2007 začal soupeřit o post nejbohatšímu muže planety. V soukromém životě také nepreferuje nákupy sídel a lá drogoví baroni. Peníze investuje spíše do toho, co se může zhodnotit. Třeba umění. Vlastní desítky originálů známých malířů, plastiky i sochy. Největším znakem jeho osobnosti je chuť po moci. Zkoumá historické kroniky cárů, sultánů a dalších vůdců.

S tak mocným mužem posedlým mocí se ovšem spájejí také kontroverze. Známá je třeba jeho blízkost mexickému prezidentovi Carlosovi Salinasovi. V jeho vládě Slim, jakožto telekomunikační mogul zastával funkci ministra telekomunikací.

Díky politickým konexím dokázal Slim vždycky omezovat konkurenci. Mnoho lidí však Slima uznává díky tomu, že nabídl práci velké skupině chudé populace.

Stejně jak mnoho lidí v jeho postavení i s ním s Carlosem Slimem se nese temná minulost. Zejména v zemi jako je Mexiko nelze zavírat oči před tím, jak tuto zemi ovládl. Ať je už jeho přepojení s politikou jakkoliv silné, jedno mu upřít nelze. Instinkt pro výhodnou koupi mu můžeme jen závidět.

 

Biztweet

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb