Problém pro Babiše? Slovenský soud nerespektuje výpovědi agentů StB

Andrej Babiš a boj o očištění jeho jména mohou mít vážný problém. Soud na Slovensku označil výpovědi bývalých příslušníků StB za nevěrohodné. Právě na nich přitom stojí Babišovo tvrzení, že s StB nespolupracoval

Andrej Babiš a boj o očištění jeho jména mohou mít vážný problém. Soud na Slovensku označil výpovědi bývalých příslušníků StB za nevěrohodné. Právě na nich přitom stojí Babišovo tvrzení, že s StB nespolupracoval.

Jak uvádí Ústav paměti národa, krajský soud v Bratislavě označil za nezákonné výpovědi bývalých příslušníků někdejší československé tajné policie StB, kteří nebyli zbaveni mlčenlivosti. Verdikt může znamenat obrat ve sporech, kterým tato instituce čelí, včetně sporu s nynějším českým ministrem financí a oligarchem Andrejem Babišem.

Andrej Babiš

Andrej Babiš a boj o očištění jeho jména mohou mít vážný problém

 

Odůvodnění soud použil v jednom z případů, ve kterém ÚPN čelí žalobě ohledně oprávněnosti vedení osoby coby agenta StB v archivních dokumentech. Podle ÚPN okresní soud opřel své rozhodnutí o výpovědi bývalých příslušníků StB, kteří nebyli zbaveni mlčenlivosti. Krajský soud, který to označil za vážné procesní pochybení a za nezákonně získané důkazy, rozhodnutí soudu prvního stupně zrušil.

"Očekávám, že rozhodnutí zásadním způsobem ovlivní celou sérii dalších soudních sporů, kterým Ústav paměti národa čelí. Pevně věřím, že na základě silných argumentů dosáhneme spravedlivého rozhodnutí i ve sporu s Andrejem Babišem," řekl šéf ÚPN Ondrej Krajňák.

Na základě námitky, že někdejší příslušníci StB nebyli zbaveni mlčenlivosti, chce ÚPN zvrátit verdikt slovenských soudů, podle něhož je Babiš neoprávněně evidován ve svazcích StB. ÚPN proto podal ke slovenskému nejvyššímu soudu mimořádný opravný prostředek. Podle informací Biztweetu by měl úřad rozhodnutí soudu znát ještě letos.

Čtěte také:

Státní tisková agentura prodává inzerci Babišova vydavatelství

Biztweet připravuje dokumentární sérii o vzniku Agrofertu

Šéf slovenského ÚPN Krajňák: Nemůžeme připustit, aby nám tu lidé spjati s komunismem přepisovali dějiny

--

Právě výpovědi bývalých příslušníků komunistické tajné policie byly klíčové v celém procesu, ve kterém Babiš u okresního i krajského soudu uspěl. „Tady jde o trpkou pravdu o naší temné komunistické minulosti. Z tohoto úhlu pohledu i přistupujeme ke všem sporům, které mají tendenci zpochybňovat archivy bývalé komunistické StB a pravdivost informací, které se v nich nacházejí.

Nemůžeme připustit, aby nám tu lidé spjati s komunismem a jeho zločiny přepisovali dějiny, a ze sebe dělali oběti a ze skutečných obětí podvodníků. Neboť pokud bychom dopustili, že v archivu bývalé StB jsou smyšlené údaje, pak oběti jsou zřejmě také smyšlené, podobně jako zločiny, které na nich byly páchané za komunismu, a proto by měly vrátit odškodné, které za to po listopadu 89 dostali,“ řekl pro Biztweet Ondrej Krajňák.

O dalších konfliktech zájmu ministra financí Andreje Babiše se můžete dočíst v publikaci „Z Bureše Babišem“, na kterou Biztweet potřebuje vaši pomoc. Za finanční příspěvek se vám odvděčí samotnou publikací, nebo jinou službou.  

 

Biztweet