Petrimex: Co říká Babiš o vzniku Agrofertu

Začátek s pár tisíci v kapse a skromnou pražskou kanceláří? Tak prezentuje vznik skupiny Agrofert její majitel Andrej Babiš. Tvrzení českého ministra financí a nejbohatšího Slováka však stojí na vratkých nohách. Schéma založení firmy připomíná spíše tunelování

Je podle Vás Andrej Babiš jako politik a podnikatel ve střetu zájmů?

Začátek s pár tisíci v kapse a skromnou pražskou kanceláří? Tak prezentuje vznik skupiny Agrofert její majitel Andrej Babiš. Tvrzení českého ministra financí a nejbohatšího Slováka však stojí na vratkých nohách. Schéma založení firmy připomíná spíše tunelování.

Vznik skupiny Agrofert se datuje podle životopisu Babiša do poloviny devadesátých let. Po rozpadu Československa firmu založil podle všech indícií Babiš za spolupráce chemického a zemědělského obchodního monopolu Petrimex.

Když Slovensko v roku 1994 ovládl Mečiar a HZDS, chystaly se změny také v Petrimexe. Po roku však Andrej Babiš navýšil základní kapitál Petrimexu ovládl ho a nasměřoval ke krachu. Vše cenné zůstalo v Agrofertu, který vznikl pár dní po rozpadu Československa.

„Společně jsme za peníze z vlastních obchodů koupili domy v Praze a na naše náklady jsme je zrekonstruovali. Dnes je v nich jen on. Celý čas nás tahal za nos, že Agrofert staví v Čechách pro nás sedm a Petrimex zase, že ho buduje pro něj. Všechno si ale budoval jen pro sebe,“ říká v knize novináře Dušana Valka Případ I. – Počestný Andrej Babiš, Babišův blízký spolupracovník Ľubomír Šidala z Petrimexu.

O Babišovi je známá jeho posedlost vlastním pozitivním obrazem v mediích. Autora knihy proto žaloval na soudech a pokoušel se vydání díla zabránit. Nakonec dostal Dušan Valko „jenom“ peněžitou pokutu, ale knihu mohl prodávat dále.

Babiš rád prezentuje jiné vzpomínky. Agrofert v nich zní jako startup. „Napadlo mě založit obchodní společnost, která bude působit na území České republiky. Zakladatelem byl Petrimex, společnost jsem v Praze řídil. Obchod se nám celkem dařil, a tak jsme právní formu společnosti s ručením omezeným brzy změnili na akciovou společnost. To se stalo v roce 1994. Podnikání se rozvíjelo úspěšně, potřebovali jsme peníze a bankovní úvěr. Proto jsme se rozhodli navýšit základní kapitál. V květnu 1995 jsme zapsali navýšení základního kapitálu na čtyři miliony. Petrimex neměl zájem Agrofert podporovat, tím pádem kapitál navýšit nechtěl, a tak to udělala švýcarská společnost O. F. I. a neratovická Spolana. Já jsem první podíl odkoupil v roce 1999 a zbytek jsem dokoupil v dalších letech,“ tvrdí Babiš, který však v skutečnosti firmu vlastnil mnohem dřív.

Andrej Babiš často říká o začátcích Agrofertu jako o boji malé firmy se sto tisíc korunami na účtě a malou pražskou kanceláří. První peníze prý firma získala až později od americké Citibank, která měla financovat první větší nákupy Agrofertu. Píše to i v oficiálním životopisu vlastního politického hnutí ANO.

O tom, že Agrofert měl hned v době jeho vzniku – tři týdny po rozpadu Československa mnohem větší možnosti však mluví jeho aktivity, do kterých si mohl dovolit hned v prvních dnech a týdnech investovat.

Petrimex do Agrofertu investoval stovky miliónů a přenechal mu většinu svých klientů. Místo společného rozvoje a fúze se však stal obětí Agrofertu, který z něj vytáhl investiční majetek a zákazníky. Pak už jen minoritní akcionář Petrimex z Agrofertu vycouval a bez peněz a zákazníků pomalu směřoval k zániku.

Čtěte také: 

Petrimex: Jak to bylo s Burešem?

Petrimex: Jak štika spolkla Istrochem

Utajené miliardy. Stát na Slovensku skartoval dokumenty o podpoře U.S.Steel

--

Babiš říká, že s následným osudem Petrimexu nic nemá a za neblahou pozici bývalé státní firmy údajně stojí švýcarská společnost O.F.I. (Ost Finanz und Investition AG). Fakta však ukazují, že zakladatelem zahraniční společnosti jsou spolužáci Andreje Babiše z gymnázia v Ženevě, kde v 70-ých letech studoval.

O tom, zda valná hromada, ve které se Petrimex dostal na druhou kolej existují pochybnosti. Na soudu mezi Petrimexem a Agrofertem argumentovali akcionáři Petrimexu tím, že Eva Trenčianská, která se podle zápisu z valné hromady účastnila a souhlasila s majetkovými změnami v Agrofertu, se v čase zápisu nacházela ve Velké Británie. Doložili k tomu dokonce zápis v pasu dotčené. Andrej Babiš nikdy nevysvětlil ani původ peněz, kterými základní jmění Agrofertu navýšil.

Vznik Agrofertu tak místo romantického příběhu prezentovaného Babišem připomíná spíš schéma tunelování Petrimexu.

Podpořily to i nedávná slova bývalého důstojníka CIA Gary Berntsena v příspěvku pro The Daily Caller. Hovoří o českém ministru financí, ale i o jeho otci, kteří se jako pracovníci komunistického zahraničního obchodu měli účastnit třeba tajného obchodu se zbraněmi. Kromě bezpečnostních rizik v příspěvku uvádí také to, že vztahy z Petrimexu přešly nepřátelskou cestou připomínající tunelování na Agrofert. 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb