Šéf vesmirní agentury pro biztweet: Galileo je příležitostí pro české firmy

Galileo je příležitost pro české firmy, aby navázaly kontakty důležité pro růst jejich podnikání. Delegát Evropské kosmické agentury Václav Kobera

Je dle vás Galileo dobrým projektem?

Pro velké firmy bude permanentní kontakt s GSA velmi výhodný a aby nemusely stále cestovat do Prahy, založí zde malou pobočku. Je důležité říci, že jde do zajímavé technologické či softwarové firmy. A to je příležitost pro české firmy, aby navázaly kontakty důležité pro růst jejich podnikání v této vysoce inovativní oblasti. Delegát Evropské kosmické agentury Václav Kobera v rozhovoru pro biztweet

Biztweet: V jakém stavu je v současnosti projekt Galileo a jak jej hodnotí Evropská komise?

Václav Kobera: V současné době se systém Galileo postupně dobudovává a zprovozňuje a to jak pozemní segment, který je pro provoz a řízení systému velmi důležitý, tak i kosmická komponenta, tedy družice. Aktuálně je na oběžné dráze deset družic, z toho dvě jsou vlivem technické závady nosné rakety na nesprávném orbitě. O jejich dalším využití se nyní jedná. V příštím roce by je plánováno vypustit dalších šest družic, iniciační služby tedy půjde spustit v roce 2017, plný provoz pak v roce 2020. Program EGNOS je již v provozu.

Biztweet: Co vlastně Galileo nabízí, jak může Evropanům pomáhat?

Václav Kobera: Galileo nabízí Evropě mnoho benefitů. Předně je Galileo projektem s velkým strategickým významem, protože každý stát (v tomto případě EU), který chce hrát ve světě významnou roli, má možnost vlastního přístupu k informaci o poloze a přesném čase a to kdekoliv na světě v režimu 24/7. Kromě dvou nejznámějších systémů GPS (USA) a GLONASS (Rusko), které jsou v plném provozu, staví obdobným systém také Čína (Beidou) a na vlastním specifickém řešení pracuje rovněž Indie.

Galileo umožní Evropě poskytnout odpovědi na vlastní požadavky a otázky. Evropa si tak vytvoří systém, který bude moci v budoucnu vyvíjet dle měnících se potřeb. A to je věc, kterou by nám jiné systémy neumožnily. Z praktického hlediska bude Galileo poskytovat služby pro určování polohy pro nejširší uživatelskou základnu, robustní veřejně regulovanou službu pro potřeby integrovaného záchranného systému, armády a dalších „autorizovaných“ uživatelů, službu pátrání a záchrany, a také službu komerční. Poslední jmenovaná se však stále definuje. Především nad první jmenovanou službou bude vznikat množství aplikací, které budou svým vývojářům generovat vysoké příjmy – a to ne kvůli ceně, ale kvůli masovému využití nebo přínosy v rovině úspor.

Galileo nejen umožní zhustit síť stávajících navigačních družic, které bude možné využít pro určení polohy (multikonstalaci), ale také nám dá jistotu vlastního řešení, tedy „budeme pány vlastního systému“. Již v blízké buducnosti budou zařízení vedle systému GPS běžně přijímat právě i systém Galileo.

Závěrem nesmíme zapomenout na systém EGNOS, který poskytuje korekce k systému GPS (v budoucnosti i k systému Galileo) a umožňuje tak určit polohu s přesností až 60 cm. To je důležité např. pro navigaci v letectví i jiných sektorech dopravy či dalších oblastech lidské činnosti. Podstatnou vlastností EGNOSu je, že umí velmi rychle odhalit případný nepřesný signál systému GPS a však na to upozornit ve smyslu „teď není signál z GPS dobrý, nepoužívejte jej“. Právě EGNOS dnes již s velkou výhodou mnoho Evropanů využívá.

Biztweet: Proč se Evropská komise rozhodla centrálu tak významného projektu umístit do Prahy?

Václav Kobera: Za tímto rozhodnutím EK stálo velké úsilí České republiky a také umění přesvědčit činy. Velmi rychle jsme dokázali vstoupit do Evropské kosmické agentury a velmi rychle jsme dokázali najít odpovídající zázemí a poskytnout pro umístění sídla Agentury pro evropský družicový navigační systém (GSA) vhodné podmínky. Ani to by nám ale nezaručilo vítězství, bylo třeba mnoho diplomacie. Také nám významně pomohl fakt, že jsme novou členskou zemí EU, kde žádná evropská agentura ještě nesídlí.

--

Čtěte také: 

Eurokomisařka Jourová pro Biztweet: Bojuji proti radikalizaci mladých lidí

Šabatová pro biztweet: Je smutné, že se tak dlouho necháváme ovládat předsudky

Rozumek pro biztweet: Mekrelová už Sobotkovi nezvedá telefon

Ministryně Šlechtová pro biztweet: S „trafikami“ má problém každá strana

--

Biztweet: Co to přineslo České republice?

Václav Kobera: Sídlo GSA přináší České republice především příležitosti a prestiž. Příležitosti v podobě příchodu velkých firem, které se v oblasti družicové navigace a služeb na ní založených pohybují, do České republiky. Pro velké firmy bude permanentní kontakt s GSA velmi výhodný a aby nemusely stále cestovat do Prahy, založí zde malou pobočku. Je důležité říci, že jde do zajímavé technologické či softwarové firmy! A to je příležitost pro české firmy, aby navázaly kontakty důležité pro růst jejich podnikání v této vysoce inovativní oblasti. Naše firmy rovněž těží s bližšího kontaktu s GSA, což je patrné na míře úspěšnosti v projektech. Neznamená to, že by nám GSA nějak nadržovala, ale „být u zdroje informací“ a mít možnost chodit na akce, které GSA pořádá, je zkrátka důležité.

Ohledně prestiže, Praha je jedním z hlavních měst družicové navigace na světě. A těch je méně, než počet prstů jedné ruky.

Biztweet: Jaké investice ze strany EU a ze strany Česka vyžadovalo zřízení kanceláří a centra v Česku?

Václav Kobera: EU investovala do „stěhování“ agentury, Česká republika pak upravila sídlo agentury dle jejích potřeb a nároků a nabídlo některé zaměstnanecké benefity. S ohledem na přínosy je to pro Česko nepochybně dobrá investice.

Biztweet: V čem teď spočívá práce českého centra?

Václav Kobera: Agentura v Praze zajišťuje řízení evropských programů družicové navigace na denní bázi. Stará se o rozvoj trhu družicové navigace, zajištění bezpečnosti systému a přípravu využití Galileo a EGNOS (tzv. „exploitation“) a přípravu nových generací těchto systémů – ano, i na tom je již nyní potřeba začít pracovat. Příprava těchto systémů je záležitostí na deset let.

Biztweet: Jaké další projekty mimo Galilea Evropa  ve vesmíru plánuje?

Václav Kobera: Dalším významným projektem s robustní kosmickou komponentou je Copernicus – systém pro monitoring životního prostředí a bezpečnosti. Data ze systému Copernicus, především družicové snímky, však lze využít i v mnoha jiných oblastech, například dopravě, energetice, zemědělství.

Dále Evropská komise buduje například vlastní systém na sledování blízkého okolí Země. Evropská komise již nějakou dobu vnímá význam a „přidanou hodnotu“, užitečnost, potřebnost a strategičnost kosmických aktivit a snaží se v nich více profilovat.

 

 

Fotozdroj: esa.int, ec.europa.eu