Šéf firmy, jež stála u vzestupu Babišova Agrofertu, je obviněný z mezinárodní korupce

Zásadním dílem řetězce úplatků je podle vyšetřovatelů Andreas Zivy, spolumajitel firmy Ameropa

Obvinění je výsledkem mnohaletého vyšetřování případu mezinárodní korupce, kauzy Yara, jež vedou norské úřady. Zásadním dílem řetězce úplatků je podle vyšetřovatelů Andreas Zivy, spolumajitel firmy Ameropa a generální ředitel holdingu, který významně pomohl k byznysovému vzestupu Andreje Babiše. 

Komplikovaný případ úplatků spojených s největším světovým výrobcem hnojiv, firmou Yara, začal rozplétat norský Okokrim, Úřad pro vyšetřování ekonomických a environmentálncíh zločinů už v roce 2011. Jde o největší korupční případ v historii Norska. 

Hlavní linie kauzy se týká uplácení syna bývalého libyjského premiéra a ministra ropného průmyslu Šukriho Ghanema z doby vlády Muammara Kaddáfího. Uplácelo se ale i v Nigérii a v Tunisu.

“Yara je typický příklad přeshraniční korupce, kde se platby skrývají pod kontrakty a účty v zahraničí a přes řadu zemí. Je pak velmi těžké tok peněz vystopovat. Důkazy jsou ve třinácti různých jurisdikcích,” říká vyšetřovatelka norského Okokrim Marianne Djupeslandová.

V pavouku vztahů kauzy Yara, který prezentovala novinářům při představení fungování Okokrim, se objevil i rámeček s povědomým jménem “Mr. Zivy, Nitrochem”.

“Nemůžeme oficiálně zmiňovat žádná konkrétní jména,” odráží Djupeslandová pozdější dotazy na osobu “Mr. Zivy”, tedy švýcarského podnikatele Andrease Ziveho.

Informaci, že v kauze figuruje firma Nitrochem, jež patří i v Česku známé společnosti Ameropa, ale Djupeslandová potvrzuje: “Nitrochem byl použit jako prostředník pro předání úplatku. Pro svou roli v případu je vyšetřována ve Švýcarsku.”

Úřad švýcarského generálního prokurátora Michaela Laubera na dotaz HlídacíPes.org potvrdil, že se případem podezření z korupce u společnosti Nitrochem zabývá, a to již od ledna 2012. “Vyšetřování se rozšířilo i na dvě konkrétní osoby. Detaily z vyšetřování jsou ale neveřejné,” odepsala na dotaz Linda von Burg ze švýcarské prokuratury.

Ze známých faktů nicméně vyplývá, že obviněnými jsou generální ředitel Ameropy Andreas Zivy a ředitel Nitrochemu Beat Ruprecht. HlídacíPes.org se prostřednictvím e-mailového formuláře na osobních stránkách Andrease Ziveho pokoušel majitele Ameropy kontaktovat, ale neúspěšně.

Společnost Ameropa a sám Andreas Zivy v lecčems připomíná český Agrofert. Firma podniká především v zemědělství, soustředí se hlavně na produkci hnojiv a obilí. Andreas Zivy je nejen podnikatel, ale – podobně jako Babiš – i politik. Je členem švýcarské pravicové liberální strany FDP, jež letos v říjnu spolu s populisty SVP vyhrála parlamentní volby.

A co je podstatné – Ameropa v minulosti významně pomohla Andreji Babišovi v jeho podnikatelském vzestupu. Agrofertu byl například švýcarský partner významně nápomocen při nákupu německého výrobce čpavku SKW Piesteritz, který je nyní nejvýnosnějším podnikem holdingu Agrofert.

Jak napsal novinář Tomáš Pergler v knize Babiš, příběh oligarchy, s Ameropou , respektive s Zivym, se Babiš znal už od 80. let. “Postupně jsme budovali kontakty, je to dlouhodobý vztah,” vzpomínal Andreas Zivy v roce 2004 v rozhovoru pro Týden.

V roce 1996 se Ameropa stala minoritním akcionářem Agrofertu. V době, kdy se Agrofert snažil získat Unipetrol, byla dokonce vydávána za majoritního vlastníka společnosti.

I když se ukázalo, že většinu nikdy neměla, Babišovi tehdy toto “krytí Ameropou” pomohlo zbavit se nepříjemnosti s firmou Ost Finanz und Investment (O.F.I) . Ta se v roce 1995 podílela na navýšení základního jmění Agrofertu, získala většinu akcií a pomohla Babišovi odpoutat Agrofert od původně mateřského Petrimexu. Dodnes ale není jasné, kdo za O.F.I stál.

“Babiš vždy mluvil o pomoci bývalých spolužáků ze švýcarského lycea, kde rok studoval. To představovalo reputační problém. V červnu 2001 Babiš řekl, že vážným uchazečem o většinový podíl je Ameropa,” napsal Tomáš Pergler.

Ameropa měla ve skutečnosti jen 40 % Agrofertu. “Komunikace s českými médii je úkolem Agrofertu, nám to neumožňují ani jazykové znalosti,” vysvětloval nejasnosti kolem majortity Andreas Zivy, ve vzácném rozhovoru pro česká média (pro týdeník Euro rozhovor tehdy připravil István Léko, současný šéfredaktor Babišem vlastněných Lidových novin a jeho přítel). Celý podíl Ameropy při cestě za kompletním ovládnutím Agrofertu později koupil sám Babiš.

Agrofert a Ameropa jsou dnes podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky v obchodním kontaktu už jen nahodile: „Od Ameropy sporadicky nakupujeme močovinu. Žádná jiná spolupráce neexistuje.“

--

Čtěte také: 

Finanční správa spustila daňové řízení vůči majitelům podezřelých účtů

Další Zemanův poradce Picek může být bezpečnostním rizikem

Soud zlomil ruské firmě vaz. Karlovarský Vaprostav krachuje

„Objímací nadace“ dluží zaměstnancům. Podezírají jí z pyramidy

--

Andreas Zivy figuruje i v dalším kriminálním případě. Ruské úřady na něj dokonce vypsaly mezinárodní zatykač a Zivy tak figuruje v databázi hledaných osob Interpolu.

Ruská firma Togliattiazot, jejímž akcionářem je i Ameropa (respektive Nitrochem), měla v letech 2008 – 2011 prodávat své výrobky do Švýcarska Nitrochemu výrazně pod cenou.

Švýcaři je pak prodávali třetím stranám za běžnou tržní cenu. Výsledkem schématu je podle ruských úřadů daňový únik ve výši zhruba 100 miliónů dolarů a a ztráta pro firmu ve výši 550 miliónů dolarů.