Další Zemanův poradce Picek může být bezpečnostním rizikem

Poradci Miloše Zemana a bývalému ministru obrany Vlastimilu Pickovi údajně hrozí, že přijde o bezpečnostní prověrku

Poradci Miloše Zemana a bývalému ministru obrany Vlastimilu Pickovi údajně hrozí, že přijde o bezpečnostní prověrku. Hrozbou je prý propojení Ondřeje Picka – syna Vlastimila Picka – s vlivnými Rusy.

Jak již biztweet společně se serverem hlidacipes upozornil, firmu CGM Czech, ve které je Picek mladší předsedou představenstva i obchodním ředitelem, vlastní a řídí dvojice podnikatelů Temur Genadievič Nasriddinov a Valerij Pavlovič Česnokov. Oba sedí v dozorčí radě společnosti.

Spíše než v českém byznysu je jméno V. P. Česnokov známé v ruských armádních kruzích. Absolvent Leningradské vojenské akademie byl v minulosti velitelem čet v Kodymě, Baltě, Saratě, nebo Oděské oblasti, v době studené války vyšplhal v strukturách rudé armády na zástupce náčelníka základny Bajkalsk v Irkutské oblasti a vrchního inženýra praporu. Od roku 1978 je profesorem Vojensky-technické univerzity ve městě Balašicha nedaleko Moskvy.

I když jsme si žádali jeho kontakt, hrad nás s exministrem obrany a exšéfem ozbrojených sil Vlastimilem Pickem nespojil. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček pouze dementoval to, že by se hrad bezpečnostní prověrkou Vlastimila Picka zabýval. „Na veškeré vznesené dotazy je jedna jediná odpověď: nikoliv,“ odepsal Jiří Ovčáček.

„To, že někdo působil v jakýchkoli strukturách ruské armády, může být, ale také nemusí být problém. Předpokládám, že, pokud je na této věci něco zajímavého, zabývaly se jí tajné služby a situaci vyhodnotily,“ říká členka výboru pro obranu a výboru pro bezpečnost za ODS Jana Černochová.

--

Čtěte také:

Soud zlomil ruské firmě vaz. Karlovarský Vaprostav krachuje

„Objímací nadace“ dluží zaměstnancům. Podezírají jí z pyramidy

Krúpa zkouší ovládnout konkurz Slovakia Steel Mills

VÚB napadá český insolvenční soud. Kvůli Savovovi

--

Jak dále uvádí, samotný fakt, že syn Vlastimila Picka působí ve firmě s ruskými občany, nemusí být problémem.  „Bezpečnostní riziko vidím na Pražském hradě. Pan prezident se obklopuje lidmi, kteří mají blízko k Rusku, to není žádné tajemství a nemají ani žádnou bezpečnostní prověrku! Stejně tak není tajemstvím, že pan prezident je vstřícný k Rusku nejenom, co se týče gest, ale i konkrétně a jeho nedávná, a podle záběrů velice přátelská schůzka v Číně s Vladimirem Putinem, budiž toho smutným důkazem,“ dodává Jana Černochová.

„Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) není oprávněn, a tedy ani nemůže, sdělovat informace o bezpečnostním řízení (prověrce) konkrétní osoby jiné osobě než účastníkovi bezpečnostního řízení,“ říká mluvčí bezpečnostního úřadu Radek Holý.

Holý pouze v teoretické rovině potvrzuje možnost odňatí již platné bezpečnostní prověrky. „NBÚ vždy podrobně hodnotí obsah všech zjištěných informací - informace sdělené prověřovanou osobou, informace získané vlastní činností, informace a vyjádření postoupené spolupracujícími subjekty. Každý, kdo je držitelem platného osvědčení fyzické osoby, musí splňovat podmínky pro jeho vydání po celou dobu jeho platnosti. Tuto skutečnost je povinen NBÚ prověřovat jak na základě vlastních informací, tak i na základě informací získaných od jiných subjektů, s nimiž spolupracuje, i od právnických a fyzických osob. Příslušná ustanovení zákona přímo ukládají povinnost zpravodajským službám, ministerstvu vnitra, Policii České republiky neprodleně oznámit NBÚ, pokud zjistí okolnosti nasvědčující tomu, že držitel veřejné listiny přestal splňovat jakoukoliv podmínku pro její vydání,“ říká mluvčí NBÚ Radek Holý.

NBÚ podle Holého věnuje vysokou pozornost všem informacím, které by mohly mít vliv na platnost vydaného osvědčení. Pokud na základě prověření dojde NBÚ k závěru, že existuje důvodná pochybnost o tom, že držitel osvědčení i nadále splňuje podmínky pro jeho vydání, zahájí řízení o zrušení jeho platnosti.

„Zda zjištěná důvodná pochybnost je jednoznačně důvodem ke zrušení platnosti osvědčení, nelze obecně předem, bez prověření prvotních informací a náležité znalosti dalších informací, říci. Je samozřejmé, že prověřování těchto informací se děje úkony bezpečnostního řízení v úzké spolupráci s dalšími institucemi, zejména s bezpečnostními složkami, opisuje postupy Radek Holý.

Pokud zpravodajské služby spolu s policií a NBÚ přijdou k závažným pochybnostem, NBÚ svým rozhodnutím jeho platnost zruší. „Jsou-li některé z důvodů vydání rozhodnutí utajovanými informacemi, uvede se v odůvodnění pouze odkaz na podklady pro vydání rozhodnutí a jejich stupeň utajení, úvahy, kterými se NBÚ řídil při jejich hodnocení, a důvody vydání rozhodnutí se uvedou pouze v rozsahu, ve kterém nejsou utajovanými informacemi,“ dodává Radek Holý. 

 

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia.org, army.cz