Soud zlomil ruské firmě vaz. Karlovarský Vaprostav krachuje

Ruská firma, která postavila činžák na Karlovarsku krachuje. Stěžuje se na rozhodnutí českých soudů a hrozí vymáháním ztrát

Společnost Vaprostav směřuje do krachu. Insolvenční návrh podala sama na sebe. Nedokázala totiž snášet tlak věřitelů, kterým dluží miliony korun. Sekyru udělala společnost vlastněna ruskými podnikateli zejména na stavbě obytného domu v Jenišově na Karlovarsku. Ten totiž nedostavěla a ztratila tedy vynaložené investice.

Budování obytného komplexu bylo zastaveno kvůli odpůrcům stavby. Ti uspěli na Krajském soudu v Plzni. Ten potvrdil, že budova Vaprostavu neměla nikdy stát a stavební povolení, které vydal stavební úřad Karlovarského kraje není v souladu se zákonem.

Stavební úřad spustil řízení s Vaprostavem, kterému podle výroku soudu téměř dostavěný objekt ani pozemky nepatří. Problémem stavby je dle odpůrců nesoulad s územním plánem obce Jenišov, kde budova stojí. Díky budově by se totiž zvýšil počet obyvatel ze šesti na patnáct set.

Investor navíc nedoložil plánovací dokumentace. Vaprostav měl už během řízení problémy s exekucí.

Projekt ruských investorů obsahuje pět domů o výšce 17 metrů. Kompletně však stihli postavit jen jeden. Odpůrci a soudy jsou dle vedení firmy příčinou úpadku Vaprostavu.

„Na základě stavebního povolení vydaného Magistrátem města Karlovy Vary dne 15. dubna 2011 započal VAPROSTAV v druhé polovině roku 2011 s výstavbou Bytových domů Jenišov. Rozsudkem Krajského soudu v Plzni ze dne 29. listopadu 2013 bylo pravomocné Stavební povolení zrušeno s tím, že následně bylo rozhodnutím Magistrátu města Karlovy Vary ze dne 5. března 2014 nařízeno „zastavit s okamžitou platností stavební práce na stavbě Bytové domy Jenišov“, což Dlužník i přes nesouhlas s tímto – nesprávným, resp.nezákonným – úředním postupem a rozhodnutím byl nucen učinit,“ uvádí v insolvenčním návrhu firma Vaprostav.

--

Čtěte také: 

„Objímací nadace“ dluží zaměstnancům. Podezírají jí z pyramidy

Krúpa zkouší ovládnout konkurz Slovakia Steel Mills

VÚB napadá český insolvenční soud. Kvůli Savovovi

Bratislavské letiště omezuje spolupráci s firmou kontroverzního podnikatele

--

Společnost se kvůli obstrukcím s dokumenty dostala do problémů s dalším financováním projektu. „Nastalá situace vyústila v odmítnutí dalšího financování příslušnými finančními institucemi a zesplatnění úvěrů poskytnutých Dlužníku na financování Projektu. V rámci následné exekuce vedené na majetek Dlužníka JUDr. Janou Škofovou, soudním exekutorem pověřeným usnesením Okresního soudu v Kladně došlo v rámci veřejné dražby ke zpeněžení rozestavěných Bytových domů 3 Jenišov. Z výše uvedených důvodů podává dlužník tento insolvenční návrh,“ vysvětluje Vaprostav.

Firmu ovládá dle obchodního rejstříku Sergej Krasavin. Dvěma desítkám ní přiznaných věřitelů dluží společnost 87,3 milionu korun. Českým úřadům teď hrozí právním vymáháním ztrát.