Číňané pokračují v skupování Česka. Převezmou 79 procent v pivovaru

Zeman pustil Čínu do Česka. Během pár hodin koupili aerolinky, pivovar, fotbalový klub i mediální skupiny

Čínská skupina CEFC převezme spolu s partnery podíl 79,4 procenta ve společnosti Pivovary Lobkowicz Group. Transakce má hodnotu 1,9 miliardy korun. Dokumenty podepsali zástupci obou firem za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, který je na oficiální návštěvě Číny.

Kupujícím 79,4 procenta akcií se podle podepsaných smluv stává nově založená společnost LAPASAN, sro, ve které drží většinový 70procentní podíl CEFC. Dvacetiprocentní podíl v novém podniku má společnost J & T Private Equity Group, deset procent pak generální ředitel a spolumajitel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil.

Součástí uzavřených dohod je také právo Radila zvýšit svůj podíl na transakci v případě úspěšného naplňování obchodní strategie Pivovarů Lobkowicz o dalších deset procent.

CEFC v posledních hodinách informovala i o koupi fotbalové Slavie. Číňané budou mít v klubu 60 procent, zbytek získá Jiří Šimáně, spolumajitel firmy Travel Service. Kromě toho minulý týden oznámila koupi Martiniku paláce na Hradčanském náměstí, budovy Živnobanky v Praze a zvýšení svého podílu v česko-slovenské finanční skupině J & T Finance z pěti na deset procent. Investoři koupili i 50 procent v letecké společnosti Travel Service.

--

Čtěte také: 

Kladenské strojírny Poldi s dalšími problémy. Probíhá insolvenční řízení

EPH má údajně zájem o převzetí polského dolu Brzeszcze 

Home Credit v Číně kvůli tragickému výbuchu mění kanceláře

Novem Car Interior Design v Touškově rozšiřuje výrobu

Babiš vymáhá peníze od Rady. Rada podal trestní oznámení

--

CEFC informovala také o vstupu do médií. Informovala o plánu převzít minoritní podíly českých firem Médea Group a vydavatelství Empresa Media.

CEFC je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Byznys ve střední Evropě jí zachutnal. Po spojení s finančními žraloky J & T Finance Group oznámila čínská strana české investice ve výši 19 miliard korun. Co se týče J & T, J & T Finance Group podepsala smlouvu s Číňany, jejichž ní podle prvních zpráv zmocnila k ovládnutí až třetiny aktívcelého finančnického moloch.

Neobvyklé a kontroverzní je propojení čínských podnikatelů na českého prezidenta Miloše Zemana, který jim v Asii otevírá dveře. Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming je podle Českého rozhlasu od dubna členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana. Hrad navíc o aktivitách v Číně lhal. Biztweet se probližne před měsícem ptal na to, zda Zeman plánuje i podnikatelskou misi během návštěvy v Číně. 12.8.2015 mluvčí hradu odpověděl: "Podnikatelská mise se neplánuje. Jde o oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války." To však není pravdou a Zeman je v Číně is představiteli ním vybraných firem.