Ivo Valenta: Hazardér se svatozáří

Podnikatel a politik Ivo Valenta vydělává na hazardu. Tvrdí o sobě, že bojuje proti bezpráví a podporuje startupy

Kontroverzní podnikatel a politik Ivo Valenta podniká od roku 1989. Dle vlastních slov začínal koupí malé čistírny peří v Kunovicích na Uherskohradišťsku.

Dalším přírůstkem jeho podnikání pak byla prodejna s potravinami. V roce 1991 založil s otcem firmu Synot. Dodnes ji ovládá přes kyperskou společnost WCW World Capital Ventures Cyprus Limited, která je mateřskou společností hazardní skupiny Synot.

Synot se zabývá hlavně loterijními hrami, herními automaty a kurzovními sázkami.

V roce 1994 založil s otcem projekt Fotbalové akademie. Firma Synot je i generálním partnerem první fotbalové ligy, která díky tomu nese její název. Fotbal slouží Valentovi jako dobré PR, ale také mu přinesl i největší skvrnu jeho kariéry. V roce 2004 byl  obviněn z toho, že naváděl jakožto jeden ze spolumajitelů 1. FC Synot (dnes 1. FC Slovácko) sportovního ředitele klubu Jaroslava Hastíka k trestnému činu podplácení. Za účast v aféře byl potrestán v disciplinárním řízení zákazem činnosti ve fotbale na dva roky a pokutou 100 tisíc korun. Soud mu za trestný čin uložil pokutu ve výši 350 tisíc korun a čtyřměsíční podmíněný trest.

--

Čtěte také:

Jaroslav Strnad: Zbrojař stvořený legendami

Kučera a Baudiš aneb příběh Avastu: Muži, kteří předběhli dobu

--

Sám o sobě Valenta rád mluví jako o hrdém podporovateli domácího regionu a charity. V poslední době rád zdůrazňuje i to, že investuje do startupů. Většinou ovšem jde o IT společnosti spravující loterijní systémy společnosti Synot.

Ivo Valenta je velmi aktivním podnikatelem i na slovenském trhu. Kromě loterijního byznysu se v poslední době poští třeba do tamního lázeňství. Ovládl Lázně Zelená žaba v Trenčianských Teplicích.

V roce 2015 byl Ivo Valenta navzdory pravoplatnému odsouzení z roku 2004 zvolen senátorem. Dalším paradoxem je i to, že je oficiálně občanem Monaka. Právě odsud zasílal majetkové přiznání, které do Česka dorazilo s prodlevou co vyvolalo první konflikt jeho politického mandátu.

Na úrocích z dluhopisů společnosti Synot vydělal v roce 2014 téměř 80 milionů korun. Od společnosti Sheading Financial z Kajmanských ostrovů dostal vyplaceny dividendy 16,6 milionu korun. Majetek Ivo Valenty odhaduje časopis Forbes na 3,9 miliardy korun.

 

Fotozdroj: synot.cz, senat.cz