CNI: Pelta zaplatil politikům letecký výlet na zápas do Amsterdamu

Předseda Fotbalové asociace a vlastník FK Jablonec Miroslav Pelta vyvezl čelní představitele Libereckého kraje na fotbalový zápas

Předseda Fotbalové asociace a vlastník FK Jablonec Miroslav Pelta vyvezl čelní představitele Libereckého kraje na fotbalový zápas. Jen pár dní před hlasováním zastupitelstva o navýšení dotací pro sport o 20 milionů korun, zjistilo Centrum nezávislé investigace (CNI).

Dva mohutní bodyguardi postávají v poloprázdné příletové hale pražského letiště. „Šéfové budou mít hodinu a půl zpoždění,“ pronese jeden z nich, když se na příletové tabuli konečně objeví spoj z holandského Amsterdamu. Ovšem nejde o běžnou linku, nýbrž o speciálně objednaný charterový let. „Naše společnost většinou do Amsterdamu neléta, někdo si let musel speciálně objednat,“ vysvětluje pracovnice firmy Travel Service.

V pátek v půl druhé ráno konečně letadlo přistává. Bodyguardi jsou v pohotovosti. A není divu, do příletové haly vchází skupina čelních politiků Libereckého kraje a Jablonce, kterou uzavírá šéf Fotbalové asociace, majitel jabloneckého fotbalového klubu, podnikatel Miroslav Pelta (ODS).

S fotbalovým bossem letěli soukromým letem podle zjištění CNI a libereckého KPKP například náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (SLK), náměstkyně Lenka Kadlecová (ČSSD), či krajský radní Vladimír Mastník (STAN). Na výlet s Peltou se vydal také šéf jablonecké TOP 09 Petr Roubíček.

Jak Roubíček, tak náměstek Pieter CNI potvrdili, že Peltův fotbalový klub jim uhradil nejen letenky, ale tak ubytování v Amsterdamu. Ostatní politici se k zájezdu nevyjádřili a posléze postupně konstatovali, že si cestu hradili sami. Doklady však redakci nepředložil ani jediný.

Některé z účastníků Peltova zájezdu zachytili reportéři CNI přímo po příletu. Na záběrech se tak kromě výše zmíněných politiků objevil například předseda finančního výboru Libereckého kraje Vladimír Richter (ODS), přítel radní Kadlecové Radek Polma (ČSSD), nebo Miloš Vele (ODS), náměstek primátora pro ekonomiku z Jablonce nad Nisou, kde Peltův fotbalový klub působí.

Nejvyšší fotbalový funkcionář pozval zmíněné politiky na výlet pouhé dva týdny poté, co společně s dalšími libereckými podnikateli Petrem Syrovátkou a Ludvíkem Karlem apeloval na Liberecký kraj, aby uvolnil více peněz na podporu sportu.

Ba co víc, na ruzyňské letiště dosedli liberečtí politici s Peltou v závěsu pouhých pět dní před hlasováním libereckého zastupitelstva o navýšení dotací o 20 milionů korun pro sport. Toto navýšení přitom navrhl právě jeden z účastníků zájezdu – náměstek Pieter.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) byl informací zaskočen. „Dozvídám se to teprve nyní od vás, tak si to chci nejdříve sám ověřit,“ řekl hejtman CNI v pondělí odpoledne. „Zjistím si, kdo všechno tam z úřadu byl, a jakým způsobem to bylo financováno.“

Záhy hejtman Půta volá zpět s tím, že členové rady Mastník a Kadlecová mu sdělili, že si akci zaplatili sami, a jsou schopni to doložit. „Paní Kadlecová mi řekla, že jí tam pozval její přítel (Polm – pozn.red.), a že doklady má on,“ konstatoval hejtman. „Panu Pieterovi se ještě snažím dovolat.“

Jen pár hodin poté, co hejtman Půta začal obvolávat účastníky zájezdu, přišel šéfredaktorce CNI dopis od náměstka Pietery týkající se jejich předchozího rozhovoru, ve kterém politik jasně uvedl, že jeho letenky i ubytování hradil Peltův klub (celý rozhovor je zdokumentován – pozn.red.). „Omlouvám se za rozhovor, myslel jsem si, že jde o srandu kamarádů, a tak jsem i reagoval,“ otočil náhle v emailu Pieter. „…samozřejmě, že účet o zaplacení zájezdu na utkání mám.“ Doklady ovšem redakci nezaslal.

Fotbalový boss Miroslav Pelta na dotazy, které si vyžádal zaslat emailem nereagoval, stejně tak nechal bez odpovědi položené dotazy i jeho fotbalový klub Jablonec.

Redaktoři CNI a libereckého KPKP oslovili všechny politické účastníky zájezdu, ani jeden z nich cestu za Peltovy peníze jako problematickou nevnímá. Někteří svoji účast na soukromém letu nejprve zapírali.

„Nechce se mi odpovídat na to, co dělám ve svém volnu,“ reagovala Kadlecová stroze s tím, že neřekne, kdo ji tam pozval, a kdo ji cestu a ubytování hradil. „Ani jsem vám nepotvrdila, že jsem tam byla,“ konstatovala. Poté, co ji redaktoři CNI konfrontovali s fotografií pořízenou přímo na letišti, nastalo v telefonu ticho. „No, tak… Já se k tomu nechci vyjadřovat,“ a s těmito slovy radní hovor ukončila.

Cestu s Peltou do Amsterdamu potvrdila teprve poté, co jí kontaktoval hejtman Půta.

--

Čtěte také:

Stát soutěží propagaci EET. Rozpočet pro mediální kampaň nemá limit

Česko je připraveno jít do sporu s USA. Kvůli Dalíkovi

Chronologie kauzy: Rath jako precedens. Tři roky vedly k průlomovému verdiktu

Letenkový podvodník končí v insolvenci. Dluží přes 13 milionů

--

Náměstek hejtmana Pieter byl sdílnější a nejprve sám od sebe cestu do Amsterdamu potvrdil. „Pozval nás tam FK Jablonec, bylo to celé letadlo“ uvedl pro CNI náměstek Pieter a zároveň potvrdil, že jak letenku, tak ubytování za něj hradil Peltův FK Jablonec. „To vše bylo na základě toho pozvání.“

Skutečnost, že si nechal zaplatit zahraniční výlet od organizace, které kraj přiděluje dotace, ale nevnímá jako střet zájmů. „Mé rozhodování to (výlet s Peltou – pozn.red.) nijak neovlivňuje, takže to za střet zájmů nepovažuji,“ konstatoval Pieter v telefonickém rozhovoru. „Nemám problém se zdržet hlasování, až budeme rozdělovat dotace jednotlivým  klubům. Ale takhle by mě mohli nařknout i za to, že chodím na hokej…“

Jak už bylo výše uvedeno, večer ještě téhož dne Pieter změnil názor a emailem napsal, že si výlet do Amsterdamu hradil sám.

Účast po prvotním zapírání nakonec potvrdil také předseda Jablonecké TOP 09 Petr Roubíček. „Ano,“ reagoval Roubíček nakonec na dotaz, zda mu FK Jablonec platil ubytování i letenky. „Já si myslím, že stále rozhoduju nezávisle a podle zájmů voličů a ne dle zájmů pana Pelty. Ale připomínám, že mě pozvalo FK Jablonec. To, že tam figuruje pan Pelta je věc další.“

K výjezdu do Amsterdamu se nejprve nechtěl znát ani předseda finančního výboru kraje Vladimír Richter (ODS). Teprve po konfrontaci s fotografiemi, na nichž je zachycen při příletu z Amsterdamu s Peltou a dalšími politiky pouze uvedl: „Ale to je jedno. Já vám říkám, že tam jsem jel autem, za klientem, manželka pak jela domů, já jsem byl pozvanej, já mám i hotel zaplacenej, já jsem úplně v klidu.“ Doklady o zaplacení letenky, či ubytování ale Richter neposkytl.