Existuje, nebo ne? Tesla padá po zprávách, že nepřipravuje levnější model

Po zprávách o tom, že Tesla nepřipravuje očekávaný dostupnější model označován jako Model 2, akcie automobilky padají. Elon Musk tweetuje, že zprávy nejsou pravdivé.

Akcie Tesly na burze zaznamenaly v prvním dubnovém týdnu pokles poté, co agentura Reuters oznámila, že společnost vyrábějící elektrická vozidla nepostaví levnější elektromobil, který Wall Street označuje jako Model 2.

Většinový majitel a ředitel automobilky propad zpomalil poté, co tuto zprávu popřel v tweetu na své sociální síti X.

Namísto stavby Modelu 2 by se Tesla měla podle zpráv soustředit na výrobu samořídících robotických vozidel, uvedla zpráva agentury Reuters. Rozhodnutí údajně padlo na únorovém (2024) zasedání vedení Tesly.

Stejnou strategii nastínil Walter Isaacson v biografii generálního ředitele Elona Muska, který upřednostnil robotaxi před Modelem 2, když on a jeho podřízení zvažovali plány společnosti. Musk nakonec kolem roku 2022 podle knihy ustoupil a manažeři ho přesvědčili, že Tesla může udělat obojí.

Dlouhodobé odhady dodávek Tesly Street závisí na tom, zda společnost rozšíří svou produktovou řadu tak, aby obsluhovala větší část automobilového trhu. Tesla ve své zprávě o zisku za první čtvrtletí také poukázala na to, že vůz s nižší cenou by v příštích letech podpořil růst.

"Pro Teslu by to byl temný mrak...byla by to noční můra, kdyby tohle bylo sešrotováno," řekl analytik Wedbush Dan Ives a dodal, že by byl překvapen, kdyby Tesla plány na dostupný elektromobil zrušila.

Čtěte také: 

AMC padá. Investoři reagují na rozhodnutí o prodeji akcií

Generální ředitel Ninja Tune Adrian Kemp “dočasně” odstupuje

Chipotle reorganizuje akcionářskou strukturu. Odmění zaměstnance

Analytik Street Research Pierre Ferragu by byl také překvapen. „Tesla vždy koncipovala platformu nové generace tak, aby vyhovovala jak Robotaxi, tak dostupnému modelu,“ řekl Ferragu. „Byl to výsledek debaty mezi Elonem a jeho hlavním konstruktérem, Elon upřednostňoval komplexní přístup Robotaxi a týmem obhajujícím vyvážený plán Robotaxi a cenově dostupného auta. To se nezměnilo a předpokládám, že únorová schůze byla o plánu Robotaxi, který je pro Teslu výraznou výhodou oproti Číňanům, a hlavním strategickým cílem Elona."

Tesla čelí v Číně tvrdé konkurenci s desítkami výrobců elektromobilů, kteří nabízejí desítky plně elektrických modelů, z nichž mnohé začínají pod cenou 20 tisíc dolarů.

Masově prodávaná robotaxi by byla novým, jedinečným produktem. Záleželo by samozřejmě na tom, zda Tesla dodá technologii potřebnou pro skutečně samořídící auto. I když je technologie Tesly na podporu řidiče působivá, dnes si vyžaduje 100% dohled člověka.

Čínský výrobce EV BYD dodal v prvním čtvrtletí asi 624 000 plně elektrických a plug-in hybridních vozidel, což je o 34 % méně ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2023. Prodeje však vzrostly o 14 % oproti předchozímu roku. Prodeje Tesly meziročně klesly téměř o 9 %.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP