Rekordní pokuty pouze nepříjemnost. Trump na kandidatuře zatím vydělal asi 4 miliardy

Ani trestní problémy Donalda Trumpa od politiky neodradí. Zatímco se mu na pokuty a soudní poplatky skládají fanoušci, během kampaně si jeho byznys přijde díky politice na zhruba 4 miliardy amerických dolarů. To díky výtečnému obchodu s dezinformacemi.

Pokuty a poplatky vyplývající z Trumpových četných porušení zákonů zatím kontroverzního kandidáta na amerického prezidenta stojí v případě potvrzení dohromady zhruba půl miliardy dolarů. Jeho výroky, kampaň po boku extrémistů, či dezinformátorů však buduje atraktivitu jeho platformy sociálních médií Truth Social. Také proto plánuje během kampaně ohlásit velkolepou veřejnou nabídku akcií IPO. 

Desítky milionů akcií, které Trump drží nejen v Truth Social, ale také dalších firmách poskytujících sociální sítě či dezinformační média mohou mít podle analytiků hodnotu profitu jen od začátku republikánských primárek blížící se 4 miliardám dolarů. A to při jeho investici v řádu stamilionů dolarů. Ukazuje se tak, že kandidatura a kontroverze mimo jiné pohánějí také byznys Donalda Trumpa. 

Pokud by navíc Trump získal svůj druhý mandát, je pravděpodobné, že by platformu jako Truth Social používal coby oficiální komunikační kanál Bílého domu. To by mohlo hodnotu akcií platformy vystřelit k nebesům. V době, kdy během prvního mandátu komunikoval na Twittru, hodnota této sociální sítě stoupla zhruba trojnásobně. 

Čtěte také:

Analýza neřízené střely. Je Trump pro Evropu hrozbou?

Putin se k moci dostal díky komplotu tajných služeb

Felshtinsky: S Putinem a Lukašenkem už nelze jednat

Obchodování s dezinformačnými akciemi je přitom v dnešní době kontroverzí samo o sobě. Je totiž známé, že přes spekulativní trhy dokážou peníze posílat lobbisté, třeba propagandisté diktátorských režimů jako je ten v Kremlu. Je přitom známo, co by mohla taková Moskva za štědré financování chtít. Ukrajinská obrana je nyní víc než jindy závislá na podpoře Spojených států amerických. 

Je tedy zřejmé, že Donalda Trumpa moc nebolí ani aktuálně udělená rekordní pokuta ve výši 450 milionů dolarů za ekonomické podvody jeho realitního impéria. Analytici se však shodují, že to může poškodit jeho budoucí investice v daném sektoru. Kromě pošramoceného renomé totiž přijde o ušlý kapitál, od kterého byl soudem odříznut dočasným zákazem přístupu na trhy. A kapitál je pro plánování v realitním byznysu klíčový. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu