Rozdíl mezi Komárkem a Bakalou? Půl miliardy správných rozhodnutí

Karel Komárek (na snímku) se přiznal k majetku v hodnotě 1,6 miliard (v amerických dolarech). Je to nárůst zhruba o půl miliardy dolarů

Karel Komárek (na snímku) se přiznal k majetku v hodnotě 1,6 miliard (v amerických dolarech). Je to nárůst zhruba o půl miliardy dolarů. Za úspěchem jeho podnikání stojí zejména rozumná stabilní strategie jeho skupiny KKCG. Na rozdíl od Komárka, který meziročně poskočil v žebříčku Forbesu o tři příčky, Zdeněk Bakala o tři příčky padl. Důvodů proč se tak stalo je několik.

Tím nejdůležitějším je riskantní rok Zdeňka Bakaly. V čase kdy jiní mediální magnáti šetří peníze a propouštějí lidi, Bakala topí několik stovek milionů v stavbě jedné z nejmodernějších mediálních centrál v střední a východní Evropě.

Další podpásovkou, kterou ale Bakala mohl a měl očekávat byl přepad komodit jako hnědé uhlí a koks. Ztráty jeho těžebního impéria byli tak veliké, že musel přistoupit k zastavení těžby v dole Paskov a propouštění. V konečném důsledku náhlým ziskem propad ztlumil ale jen pro sebe. Navíc na sebe přivolal pozornost veřejnosti. Vysloužil si i protesty propuštěných zaměstnanců a kritiku potřebných politiků.

--

Čtěte také: 

Kučera a Baudiš aneb příběh Avastu: Muži, kteří předběhli dobu

--

Karel Komárek ovládájící KKCG působí v těžební oblasti taky. Ovšem v mnohem výhodnější odnoži – těží ropu a plyn. Prakticky ovládá Moravské naftové doly a jeho stálí zákazníci jako OMV, ČEZ, nebo Slovnaft mu loni zařídili nárůst o tolik, že si v spolupráci s Gazpromem mohl dovolit expanzi na ruský trh. Zdařila se taky investice do privatizace řecké sazky OPAP.