Slepota Čechů je nemožná, říká Jedlička pro biztweet

Žít ve státě, kde se volí politici zneužívající jejich postavení, není normální. Míní v rozhovoru pro biztweet.cz prezident Liberlandu Vít Jedlička

Líbí se vám myšlenka Liberlandu?

Žít ve státě, kde se volí politici zneužívající jejich postavení, není normální. Míní v rozhovoru pro biztweet.cz prezident Liberlandu Vít Jedlička.

„V Česku si lidé volí politika, který si za 50 miliónů z evropských dotací staví ranč. A nikdo to nevidí. Lidé platí neúnosně velké daně, rozčilují se v hospodě nad korupcí a vůbec nevidí jak jsou státní peníze zneužívány legálním způsobem,“ kritizuje poměry v České republice prezident Liberlandu a člen strany Svobodní Vít Jedlička.

Naráží na Andreje Babiše, ministra financí a oligarchu s nezvyklou mocí. Jak je možné, že je v Česku pořád tak populární, nedokáže Jedlička pochopit. I proto přišel se zajímavou rebelií – založil vlastní stát Liberland. Jak už média informovaly, na území mezi Srbskem  a Chorvatskem založil vlastní teritorium. „Byla to země nikoho nebo terra nulius. Jednoduše jsme tam přišli a zapíchli do země vlajku,“ vzpomíná Vít Jedlička.

Základním principem Liberlandu je šíření svobody. Vztah stát – občan je v případě projektu člena strany Svobodných mnohem dobrovolnější. „Občané například platí daně jen báze dobrovolnosti. Oni si tedy vyberou, zda a kterou část funkce státu chtějí podpořit,“ říká pro biztweet Jedlička.

--

Čtěte také:

Zbyněk Stanjura pro biztweet: Babiš svůj politický vliv využívá k výhodám pro své podniky

Češi po stopách Slováků. Spustí účtenkovou loterii

Česko letos zadrželo už 3000 ilegálních běženců

Vláda plánuje restrukturalizaci ČEB. Připravila dokument o změnách

Stroje i počítače. Český vývoz do Afriky je na historickém maximu

-- 

Stát podle ústavy Liberlandu zaručuje hlavní práva a svobody. Jeho mottem je „Žít a nechat žít“. Ústava prý značným způsobem omezuje moc politiků tak, aby nemohli příliš zasahovat do svobod liberlandského lidu.

"Finance Liberlandu jsme také přenesli z Čech do Hong Kongu"

Z ekonomického hlediska chce být Liberland hlavně lákadlem pro firmy, které nechtějí platit nepřiměřeně vysoké daně v jiných zemích. Jedlička na tom nic špatného nevidí. „Nevytváříme nic nového. Daňové ráje i dnes využívá množství firem. Finance Liberlandu jsme také přenesli z Čech do Hong Kongu. Problém dneška není, že bohaté firmy neplatí daně, ale to, že mnohdy dostávají podstatně víc prostřednictvím dotací, než platí na daních. Nechápu proč se lidé nebouří, když vidí všechny ta golfová hřiště a hotely postavené z evropských dotací. Přitom to jsou peníze, které jsme z velké části z našich daní museli odvést do EU,“ soudí Jedlička.

Otázkou však zůstává, jak chce stát s dobrovolnými daněmi garantovat třeba bezpečnost. Budou jí prý mít na starosti šerifové – občané Liberlandu, kteří budou voleni. Otázkou tedy může být, jak na zemi s nejasnými kompetencemi nahlíží kriminální skupiny.

Liberland plánuje starat se pouze o diplomacii, bezpečnost a vládu práva v zemi. Ostatní činnosti vlády jsou striktně zakázaný v ústavě. Ta byla inspirována americkou a švýcarskou ústavou. „Pokud budou mít o něco lidé zájem ať se na to složí na dobrovolné bázi. Nedokážu si třeba představit, že by se lidé dobrovolně složili oligarchovi na ranč.“

Občanství Liberlandu dostanou podle Jedličky „lidé, kteří se nějak přičinili ke vzniku státu“. Stát Liberland má nyní okolo 130 občanů. Prvním občanem Liberlandu byl Eric J Lyman, redaktor amerických novin USA Today.

Svobodná republika Liberland leží mezi Chorvatskem a Srbskem na západním břehu Dunaje. Nejbližší obce jsou Zmajevac (Chorvatsko) a Bački Monoštor (Autonomní oblast Vojvodina, Srbsko). Na některých mapách je toto území označeno jako „Gornja Siga“.

Aktivity českého liberála se ne všem místním líbí. Podle Jedličky se k nim Srbové chovají dobře, no chorvatská strana není tak vstřícná. Chorvatské úřady Víta Jedličku několikrát zatkly a pravidelně z území vyhání obyvatele Liberlandu. Přitom na to podle Jedličky nemají žádné právo.

Jedlička proto pracuje na diplomatickém uznání zahraničních států. Otevřel zastoupení již ve dvou desítkách zemí po celém světě a aktuálně cestuje po USA a zakládá ambasády v Las Vegas, Washingtonu, New Yorku, New Hampshire a San Franciscu.

Peníze na fungování země vybírá crowdfundingem. Kromě platů úředníků sehnal peníze třeba i na loď, která souží jako klíčový dopravní prostředek k dosažení Liberlandu. Prezident Vít Jedlička dále buduje státní struktury a ani na vteřinu neváhá, zda je myšlenka založení vlastního státu realizovatelná. „S takto masivní podporou z celého světa je vybudování Liberlandu pouze otázkou času.“