Fats Domino. Otec rock and rollu z úzadí

V našem regionu o něm moc nevíme. Fats Domino přitom patří mezi nejvlivnější postavy světové rock and rollové scény.

Antoine Dominique "Fats" Domino Jr. byl americký R&B, rock and rollový pianista a zpěvák. Podle jeho písně "The Big Beat" je pojmenovaný československý hudební žánr Bigbít. V roce 1986 byl uveden do Rock and Roll Hall of Fame. V říjnu 2007 byl uveden do Louisiana Music Hall of Fame. Bohužel už po tom, co v tom samým roku zemřel.

Byl tak vlivný, že dokonce údajně inspiroval i Beatles. Na klavír se naučil hrát už v deseti letech a brzy poté vystupoval v místních barech. V jednadvaceti podepsal nahrávací smlouvu s Imperial Records a od roku 1951 brázdil Spojené státy s vlastní kapelou.

Po několika hitech v polovině 50-ých let poprvé pronikl do oficiální americké hitparády s písní Ain't That A Shame.

Záhy se prosadil s coververzi skladby Blueberry Hill. Přelomový byl také tím, že v rasově segregované společnosti dokázal naplnit koncertní sály jeho vystoupení bílými fanoušky.

Podívejte se také na:

The Everly Brothers: Americká legenda pro starou školu

Královna popu Madonna

V roce 1987 získal Grammy za celoživotní zásluhy. Legendou je zejména v rodném New Orleans, které dokonce neopustil ani běhe hurikánu Katrina.

V roce 2006 vydal novou desku, výnos z prodejů věnoval na pomoc chudým místním hudebníkům. Titulní píseň Alive and Kickin' nahrál po Katrině, zbytek alba tvoří většinou skladby z 90. let.