Slovensko bude dotovat zemědělce včetně Babiše

Nové dotace také pro Agrofert. Slovensko podpoří zelenou naftu.

Projekt "zelené nafty" podpoří konkurenceschopnost slovenských farmářů. S tímto mottem spouští slovenské ministerstvo zemědělství dotační projekt, kterým rozdělí zemědělcům takřka 800 milionů korun. Bokem nezůstane ani Agrofert, kterého konečným vlastníkem je Andrej Babiš.

První výzvy na podpory by měl agrorezort podle TASR vypsat v prvním pololetí 2019 a farmáři by měli platby dostat v 3. čtvrtletí příštího roku.

Celková částka vyčleněná na zelenou naftu dosáhne 30 milionů eur, tedy asi 780 milionů korun. Jde však o první část podobného projektu, který na Slovensku dosud nefungoval. V Česku zemědělci čerpají dotace na bionaftu léta.

"Projektem Zelené nafty sledujeme udržení prvovýroby na Slovensku, snížení vývozu klíčových komodit, a tím i snížení salda zahraničního obchodu. Pomůžeme konkurenceschopnosti našich producentů potravin a také očekáváme vyšší podíl domácích potravin na pultech obchodů. Projekt zelené nafty pomůže také tomu, čemu říkáme veřejně prospěšná funkce zemědělství jako například úrodnost půdy, zadržování vody, dobré klima, zmírnění následků sucha a zabránění erozi půdy. Zemědělství je sektor s velkým multiplikativní efektem, což má vliv i na další odvětví jako například strojírenství, chemický průmysl, potravinářství, obchod nebo služby. Peníze vložené do projektu zelené nafty se tedy Slovensku několikanásobně vrátí, " řekla ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Projekt zelené nafty bude pod Tatrami spočívat v uplatňování vratky spotřební daně z minerálních olejů, což má vykompenzovat zemědělcům část vynaložených nákladů na jeden litr nafty. Nepůjde o automatickou celoplošnou dotaci, ale o podporu odvětví zemědělství, které jsou náročné na pěstitelské postupy, jako je speciální a specializovaná rostlinná výroba a živočišná výroba. Očekávaným efektem projektu kromě udržení prvovýroby je předpokládané zvýšení zaměstnanosti v regionech, jakož i zvýšení potravinové soběstačnosti a bezpečnosti.

Čtěte také: 

Biopaliva: Český či Babišův výklad?

Babiš prodal čínskou továrnu

Z Bureše Babišem: Záhada za záhadou

 

Zdůraznila, že výše státní podpory bude vycházet z normativu spotřeby motorové nafty, čili provozních ukazatelů nasazení strojů a nákladových ukazatelů. Ministerstvo již začalo shromažďovat údaje o zemědělské technice na území Slovenska se zaměřením na zjištění její věkové struktury a dosahovaných ukazatelů vybraných samohybných strojů.

Matečná dodala, že v rostlinné výrobě bude podpora zaměřena na pěstování ovoce, zeleniny, konzumních brambor, luštěnin, cukrové řepy, sóji, máku, lnu, konopí, chmele, kořeninových a léčivých rostlin. V živočišné výrobě půjde podporu chovu skotu, prasat, ovcí, koz, koní a drůbeže.

Silnou pozici ve slovenském zemědělství má také Agrofert, kterého konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš. Jeho skupina patří na Slovensku vedle skupiny družstev Jana Sabola a dánských farem mezi osm nejvýznamnějších hráčů silně koncentrovaného odvětví.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu