Představenstvo podalo nový návrh na insolvenci PSJ, a.s.

Představenstvo akciové společnosti PSJ dnes u Krajského soudu v Brně znovu podalo vlastní insolvenční návrh.

Tento krok, který sleduje adekvátní právní ochranu firmy jako dlužníka, umožnilo pravomocné ukončení předchozí insolvence, která byla zahájena na základě pochybného podání a sporné pohledávky. Insolvenční proces se nyní může rozběhnout znovu od začátku na základě podání samotné firmy PSJ, a.s.

Zablokování insolvenčního procesu přineslo firmě i jejím zaměstnancům víc než měsíc trvající období nejistoty. „Ocitli jsme se bez právní ochrany dlužníka. Za dané situace mnozí naši zákazníci přestali platit a hledali možnost zápočtů. Přitom firma nadále musela krýt své výdaje včetně těch mzdových. Po této zničující prodlevě nemůžeme vyloučit, že firma bude průtahy dosavadní insolvence vyčerpaná natolik, že bude přicházet v úvahu i konkurz,“ uvedl tiskový mluvčí PSJ, a.s. Miroslav Fuks.

Vlastní insolvenční návrh na PSJ, a.s., byl nezbytný s ohledem na finanční ztráty, jež společnost utrpěla v posledním období na zakázkách v tuzemsku i v zahraničí. Jednání o nalezení vhodného finančního partnera byla přes veškerou snahu představenstva neúspěšná. Proto představenstvo předmětný návrh soudu učinilo. Nyní se soud bude insolvencí PSJ zabývat znovu, což by mělo být v krátké době patrné v insolvenčním rejstříku. Návrh představenstva není spojen s návrhem na povolení reorganizace.

Společnost PSJ, a.s. je stoprocentní dceřinou firmou PSJ Holding B.V. Součástí tzv. majetkové podstaty PSJ, a.s. není žádný z rezidenčních či developerských projektů. Firma má jedinou dceřinou společnost, a to Alpine Bau CZ a.s., u které běží proces prodeje s cílem posílit možnosti PSJ, a.s. na uspokojení věřitelů.