ČEB i EGAP v područí ministerstva financí

Česká exportní banka i Exportní garanční a pojišťovací společnost v tichosti změnily majitele.

Obě státní firmy změnily vlastnickou strukturu tak, že je ovládá ministerstvo financí. O plánu na sloučení mluvila už druhá ze tří vlád, ve kterých byl Andrej Babiš. Jde hlavně o jeho plán, který má být kromě jiného reakci na nedostatečný dohled na přidělováním státních úvěrů, které v minulosti často končily ve zvláštních, krachujících, ale i kriminálních projektech.

Slibované změny proběhly. Na rozdíl od předešlých marketingových vln docela v tichosti. Ministerstvo financí v rámci zvýšení efektivity corporate governance u firem zajišťujících státní podporu exportu navrhlo zjednodušení akcionářské struktury v těchto společnostech, což vláda schválila přijetím usnesením 14. března 2018.

Tímto usnesením došlo ke změně příslušnosti hospodaření k majetkovým účastem státu na hospodaření společností Česká exportní banka, a.s. a Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s, z Ministerstva průmyslu a obchodu, z Ministerstva zahraničních věcí a z Ministerstva zemědělství na Ministerstvo financí.

„K faktickému naplnění tohoto usnesení vlády došlo ke 4. červnu 2018, kdy se ministerstvo financí stalo prakticky jediným akcionářem v ČEB a EGAP (došlo k faktickému převodu akcií). Za účelem efektivnějšího spravování obou institucí byla tato nová akcionářská struktura reflektována přijetím nových stanov obou institucí a zároveň v orgánech obou společností,“ uvádí Biztweetu tiskové oddělení ministerstva financí.

Čtěte také:

Vláda ani svazy nevědí co se skokanskými můstky

Partnerství pro hotel Thermal s otazníkem

Výměna českých přístavů v Německu může trvat až pět let

Nepatřičné pohledávkové zatížení je pro projekty typu exportní banky, která poskytuje státní rizikový kapitál, docela přirozená. V případě České exportní banky však možno mluvit o vážných ztrátách. V posledních letech se podle některých odborníků stává nevymahatelnou více než polovina pohledávek banky. ČEB se však letos chlubí zlepšením této bilance, i když konkrétní detaily neprozrazuje.

Andrej Babiš už od prvních chvil jeho premiérského mandátu vysílal signály o tom, že dosavadní strukturu ČEB nebude dlouho tolerovat. Banku dokonce zkritizoval hned v úvodním projevu při přebíraní jmenovacího dekretu na Hradě. A načrtl také mechanismus, jak si nápravu chyb instituce představuje.

Andrej Babiš zvažoval Českou exportní banky spojit s Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Státní pojišťovna je další institucí, která dostává jeden pohlavek premiéra za druhým. Důvodem jsou snadně dosažitelné podmínky státní podpory a vysoké ztráty, které státní rozpočet kvůli zárukám EGAP odepisuje. Nakonec nedošlo k brandovému spojení, ale spojení akcionářské struktury a tedy za každý další problém bude zodpovědné ministerstvo financí.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu