Problémový investor plánuje vodní elektrárnu na Slovensku

Podnikatel Aleš Mokrý a jeho Geen Holding plánuje vybudovat vodní elektrárnu u Brezna na středním Slovensku. V Česku se pere se sérii problémů.

Bez peripetií to však nepůjde ani pod Tatrami. Úřady žádají, aby investor přepsal projekt rekonstrukce malé vodní elektrárny Nové Bojakovo, která se nachází v chráněném území evropského významu.

Autorem projektu je společnost MVE. Tu ovládá česká Geen DZ, která patří do Geen Holdingu, nyní ovládaného Alešem Mokrým.

Společnost má v rámci provozu malé vodní elektrárny na řece Hron opravit rybovod, obnovit vlastnosti jezu a modernizovat komponenty elektrárny. Rekonstrukce probíhá od roku 2016, vývoj projektu ovšem ovlivňují přísné ochranářské požadavky úřadů.

Ambice holdingu a samotného Mokrého jsou v energetice nemalé. Mokrý v poslední době mluví o plánu na provoz vodní elektrárny v Gruzii, Kyrgyzstánu, či bioelektrárny v Chorvatsku. V minulosti přitom pohořel v zahraničních projektech, kde spoléhal na státní dotace. Třeba v Rumunsku přišel jejich škrt a podnik padl. Podobně dopadly zamýšlené plány s upadající společnosti PSJ.

Čtěte také:

Kontroverzní Bulhaři Inercom si stěžuji na rozhodnutí regulátora

ČEZ v Rumunsku se ziskem. Vymění ředitele

Další patálie zažila firma na domácí půdě. U emise dluhopisů překročila hranici mezi neveřejnou a veřejnou nabídkou dluhopisů. Kromě pokuty od České národní banky to přineslo také poškození jména firmy.

Tomu zajisté nepomáhá ani aktuální soud, ve kterém je trestně stíhán samotný Aleš Mokrý. Tomu, společně s Ivorem Ševčíkem, který byl v minulosti také členem představenstva Geen Holdingu a Veronikou Veit hrozí až deset let vězení. V letech 2008 až 2012 se měli dopustit dotačních podvodů. Kromě jiného měli čerpat příspěvek na mzdy hendikepovaných zaměstnanců. Vypláceli jim přitom jenom část příspěvku, další část používali na jiná a podezřelá plnění. Škoda přesahuje 300 milionů korun.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb