Kiskovu politickou kariéru ohrožuje daňové vyšetřování

Politický proces, či daňové podvody? Soupeři Andreje Kisky využívají vyšetřování financovaní jeho prezidentské kampaně.

Slovenský prezident Kiska hasí požár podezření kolem jeho podnikání. Policie ho opětovně vyslýchá kvůli daňovým únikům a za daňového podvodníka ho označuje celá řada politických oponentů v čele s expremiérem Robertem Ficem.

Andrej Kiska má na krku vyšetřování v minimálně dvou případech podezření, že jeho firma Kiska Travel Agency záměrně obcházela placení daní a financovala prezidentskou kampaň aktuálního obyvatele Prezidentského paláce.

Prezident policejní vyšetřování sám přiznal ve videoblogu. Kromě jiného však překvapil naznačováním, že za zveřejněním detailů o obvinění jeho firmy vyzradil veřejnosti tehdejší premiér Robert Fico. Soupeř z prezidentských voleb prý o vyšetřování mluvil ještě předtím, než se obálka s policejními informacemi dostala do schránek několika redakcí.

Kuloární tahy?

"Dosud jsem se ke kauze nevyjádřil. To, že má problém s daněmi, mi vyprávěl sám. Bylo to před rokem na hotelu Bôrik v Bratislavě v přítomnosti svědků," řekl v projevu okořeněném několika ataky na Andreja Kisku premiér Robert Fico.

Expředseda vlády zasadil také protiúder. Prezident se podle něj na setkání v přítomnosti generálního prokurátora – tedy nejvyššího státního zástupce – pokoušel věc ve firmě vyřídit tak, aby byla zametena pod koberec.

"Řekl mi, že se obrátil na přítomného představitele orgánů činných v trestním řízení, aby mu pomohl vyřídit věc vratek v jeho a bratrově firmě," řekl Fico.

Andrej Kiska obvinění popřel a opět zopakoval tvrzení o tom, že únik daňového tajemství prezidenta je možný pouze v policejním státem. Nejvyšší státní zástupce - generální prokurátor - Jaromír Čižnár zas na tiskové konferenci popřel, že by si u něj Kiska pokoušel vylobbovat vyřešení daňových problémů. Na oba aktéry sporu zároveň apeloval, aby jej do vlastního sporu nezatahovali.

Čtěte také:

Kuciak: Politické zemětřesení?

Nehořlavá dvojka Fico - Kaliňák končí. Desetiletá jízda jim vynesla miliardy

Protikorupční tažení Kremlu vyvolává otázky

Osobní rovinu sporu vytváří zejména fakt, že v prezidentských volbách, které ovládl Andrej Kiska byl jeho hlavním konkurentem právě Fico. Ten teď vypočítal, že společnost Kisky přispěla na jeho kampaň sumou 750 tisíc eur, tedy téměř 20 milionů korun, které nezapočítala do nákladů prezidentské kampaně. Pokud by tak udělala, Kiska by překročil povolený zákonný limit.

I to je jedno z podezření, které teď řeší policie. Konkrétně v roce 2014 měla firma hradit náklady na bilboardy, letáky, či PR zprávy prezidentské předvolební kampaně. Peníze navíc nezdanila. Společnost chybu uznala a zaplatila daň i pokutu.

Jak však Kiska před pár dny sám přiznal, vyšetřovatelé rovněž otevřeli nový případ, týkající se roku 2013 a očekává, že dojde k otevření ještě minimálně jednoho vyšetřování. Domněnku opírá o údajnou kampaň vůči jeho osobě. O tom, že budou zveřejněné detaily o jeho daňových peripetiích prý věděl ještě před zveřejněním.

Nezodpovězené otázky

Část veřejnosti však zůstává s jeho vystupováním nespokojena. Místo vysvětlení daňových postupů jeho firmy, či financování prezidentské kampaně se totiž věnuje označováním viníků úniku informací z policejního vyšetřování.

"Je pořád diskutabilní, zda kromě podvodu na daních, kandidát Kiska neporušil zákon o financování voleb a zda neporušil zákonný limit. Ověřit by se to dalo tak, kdyby prezident ukázal veřejnosti faktury a objednávky, které mu na kampaň hradila jeho firma," kritizuje slovenského prezidenta také Transparency International.

Andrej Kiska podle stanoviska tiskové odboru část účetnictví zveřejní. Dosud však, ani po několika měsících, slib nedodržel. Čelí proto častým atakům politických oponentů, které navíc rozhodil Kiskův plán angažovat se v parlamentní politice. Prezidentovu firmu dokonce začala vyšetřovat také Národní kriminální agentura. Tu mnozí politici označují za vládní policii. Opakovaně se totiž věnovala podezřením z podvodů politických oponentů vládní strany Směr - SD. Má blízko k její sponzorům a podezřením kolem vládních poslanců se podezřele nevěnovala.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu