Pražský soud opět povolil distribuci slovenských paštik Májka v Česku

Městský soud v Praze ve středu rozhodl ve sporu o distribuci slovenských paštik a masných výrobků Májka, Pali a Morca Della ve prospěch žalované velkoobchodní společnosti CBA Nuget.

Na tu v loňském roce podala žalobu společnost Hamé kvůli údajnému porušení ochranné známky u těchto výrobků. Soud však žalobu zamítl s tím, že produkty slovenského výrobce označené jako Májka, Pali a Morca Della nezasahují do práv společnosti Hamé, která je majitelem ochranné známky k těmto produktům.

Rozhodnutí soudu se opíralo mimo jiné o dosud platnou smlouvu mezi společností Tatrakon, která masné výrobky pod tímto označením na Slovensku historicky vyrábí, a Hamé. Právě tento dokument umožňuje distribuci slovenských výrobků Májka, Pali a Morca Della na český trh. Obsahuje také souhlas Hamé směrem k Tatrakonu, aby směl své výrobky těmito názvy označovat. Soud v odůvodnění rozsudku rovněž uvedl, že společnost Hamé žalovala špatný subjekt – skladovatele zboží – a nikoli jeho vlastníka. Tím je Družstvo Paté Service, které od slovenské strany výrobky nakoupilo za účelem prodeje v Česku.

„Jsme rádi, že soud rozhodl v náš prospěch. Celou dobu jsme na tuto situaci upozorňovali, ale Hamé naše argumenty nechtělo slyšet.“ uvedl jednatel společnosti CBA Nuget Roman Mazák. Rozsudek zatím není pravomocný, Mazák tedy očekává, že se žalující strana odvolá. „Věřím, že i vyšší instance nám dá za pravdu. Pokud existuje souhlas mezi Hamé a Tatrakonem, který povoluje užívat označení Májka, Pali a Morca Della na výrobcích historického slovenského výrobce, potom i přes existenci ochranných známek Hamé nelze zakázat, aby se takovéto výrobky šířily do České republiky,“ doplnil Mazák. Podle jeho slov plánuje společnost CBA Nuget také vymáhání ušlé škody.

Spor se vede od jara loňského roku, kdy společnost Hamé podala na CBA Nuget žalobu kvůli údajnému porušení ochranné známky. Městský soud v Praze pak následně vydal předběžné opatření, jímž CBA Nuget pozastavil distribuci těchto výrobků. Ty se však i přes tuto skutečnost objevovaly v jiných obchodních sítích, zejména nadnárodních řetězcích.