Dobyvatel Nového Zélandu. Český byznysmen mohutně nakupuje půdu

Český podnikatel Lukáš Travníček chce koupit 40 tisíc hektarů půdy na Novém Zélandu.

Podnikatel Lukáš Travníček získal souhlas ke koupi 40 tisíc hektarů pozemků poblíž národního parku Arthur´s Pass. Novozélandská média teď informují o tom, že úřady požadují, aby byznysmen požádal o tamní trvalý pobyt.

Podnikatel získal farmu Mt White Station. Kromě rozsáhlých pozemků pro soukromé účely se tak dostal k tisícům hektarů půdy pro chov dobytku.

Lukáš Travníček

Travníček žije na Novém Zélandu dlouhodobě, jeho žena a děti mají tamní občanství. Loni se však dočasně vrátil do Česka. Úřady teď požadují, aby žádal o trvalý pobyt Nového Zélandu a prokazatelně se tam nacházel.

Čtěte také:

FirstFarms koupila Granero Vlasatice

Agrofert chystá investici do biopaliv

Farmy ovládá přes společnost Southern Ranges. Když chtěl ovládnout novozélandskou farmu Overseas Investment Office, hospodařící na odkoupené půdě, musel splnit úřadem dané podmínky. Ty jsou na Novém Zélandu kvůli zákonu o zahraničních investicích mimořádně přísné.

Aby získal víza a trvalý pobyt žádají zejména ochranářská sdružení nedalekého národního parku. Potřebuji totiž záruku, že bude nový majitel o přírodu pečovat jak je vhodné.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu