Babiš prodal čínskou továrnu

Agrofert prodal čínskou chemičku. Nechce to komentovat.

Jak upozornil slovenský Trend, skupina Agrofert, které konečným uživatelem výhod je český premiér Andrej Babiš, prodala čínskou dceřinou firmu společnosti Precheza – PrechezaTitanium Dioxide.

Jde o čínskou chemičku, která podobně jako česká matka, vyrábí titanovou bělobu. Ta se využívá pro výrobu bílých barev, bělení plastů či papíru.

Bez komentáře

Prodej fabriky prozradila pouze krátká zmínka z výroční zprávy Agrofertu za rok 2016. Na otázky slovenských novinářů se Agrofertu odpovědět nechtělo. Ačkoli Andrej Babiš osobně tvrdil, že z holdingu žádné části neprodal, mluvčí holdingu, stejně jako výroční zpráva prodej, ačkoli stručně, potvrzují.

"Prodej čínské firmy považujeme za uzavřenou záležitost, kterou nebudeme více komentovat," uvedl Trendu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Andreje Babiše usvědčuje z přímého čerpání výhod z veřejných zakázek Agrofertu slovenský Register partnerov verejného sektora. V takzvaném protischránkovém rejstříku je Andrej Babiš veden jako koncový uživatel výhod zakázek Agrofertu.

Čtěte také:

Agrofert chystá investici do biopaliv

Agrofert v biopalivech pro Čepro oslabil

Konečným uživatelem výhod je podle slovenského zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu každá osoba, která skutečně ovládá nebo kontroluje právnickou osobu, fyzickou osobu - podnikatele nebo sdružení majetku, a každá fyzická osoba, v jejíž prospěch tyto subjekty vykonávají svou činnost nebo obchod.

Řídí a čerpá dotace

Osoba má přímý nebo nepřímý podíl nejméně 25 procent na hlasovacích právech v právnické osobě nebo na její základním kapitálu včetně akcií na doručitele, má právo jmenovat, jinak stanovit nebo odvolat statutární orgán, řídící orgán, dohlížitel nebo kontrolní orgán v právnické osobě nebo jakéhokoliv jejich člena.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

De facto se tedy navzdory stažení Andreje Babiše ze statutárních pozic v Agrofertu nezměnilo nic a slovenský zákon odhaluje jeho pokračující vliv na firmu.

Připomeňme, že Agrofert loni utržil ze státních a evropských dotací trojnásobek jeho daňového příspěvku. Evropská komise požaduje aby politik, který kontroluje státní rozpočet, nebo se zabývá agendou využívání dotací, nevlastnil ani neovládal firmy, které čerpají unijní peníze.Jak na to zareaguje český premiér není známo.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu