Podivnosti extradice. Slováci vydali Yandieva do Ruska

Obavy lidskoprávních organizací se naplnily. Slováci do Ruska vydali Aslana Yandieva. Proč k podivné extradici dochází po letech?

OSN i Amnesty International upozorňovaly na situaci pod Tatrami zadrženého Aslana Yandieva původem z Ingušska. Žádaly, aby úřady rozhodly, zda ho vydají, nejlépe však nevydají do Ruska, které o jeho extradici usiluje několik let.

Naposled, 13.7.2018 Amnesty International vydalo varování, před jeho plánovanou extradici. Nevěděl o ní dokonce ani jeho právní zástupce, se kterým slovenské úřady několik dní nekomunikovaly, podle některých zdrojů ho dokonce obelhávaly a tvrdily, že o extradici nic nevědí i v čase, kdy už probíhaly její přípravy.

Yandiev se žádosti o slovenský azyl neuspěl a 17.7.2018 byl opravdu vydán do Ruska. Navzdory tomu, že je na případ uvaleno embargo, převoz potvrdila ruská agentura TASS. Podle Deníku N tomu nasvědčuje i přítomnost ruského letadla s eskortou na bratislavském letišti v daném dni.

OSN i Amnesty International odmítaly vydání do Ruské federace kvůli hrozbě nelidského zacházení. Vydanému vězni hrozí mučení.

O vydání měl rozhodnout 2. května slovenský Ústavní soud. Podle něj neexistují důkazy o tom, že by byl vystaven skutečnému riziku špatného zacházení.

Slovenský verdikt se odkazuje na rozsudek Evropského soudu pro lidská práva z roku 2016, který vyjádřil, že jeho vydání do Ruska bylo podle Úmluvy o lidských právech zákonné, mimo jiné kvůli tomu, že diplomatické záruky poskytnuté úřadem generálního prokurátora Ruska byly postačující.

Ústavní soud se při posuzování nezabýval otázkou žádosti o azyl Aslana Yandieva, která byla od roku 2010 projednávána a podle mnohých kritiků záměrně odkládána až do doby o osm let starší extradice. Případ doprovázejí různé politické zahraničně politické boje. Aktuální vláda Petra Pellegrinniho, na kterou má silný vliv prorusky orientována strana SNS patří k tím, které se k nečinnosti u žádosti o azyl alibisticky nevyjadřují.

Čtěte také: 

Krejčířovou vilu čeká další dražba. Znalecký posudek přehodnotí

Stíhaní Babiše historie nepřeje. Oligarcha dosud vyvázl bez šrámů

Kde domov můj? Slovenští oligarchové míří do Čech

Amnesty International je podle její vyjádření hluboce znepokojena rizikem mučení a jiného špatného zacházení. Podle organizace Slováci záměrně pozastavili posudek jeho žádosti o azyl a podle organizace nezákonně upřednostnila proces o jeho extradici. V Rusku podle Amnesty International nečeká na obviněného spravedlivý proces.

Yandiev byl na Slovensku zhruba deset let. Asi tři pod falešným jménem, pak byl policii odhalen a zajat. Od té doby (2010) se nachází ve vazbě.

Podle aktivistů je Yandiev politickým vězněm. V Rusku ho obvinili z několika teroristických útoků. Chybějí ovšem relevantní důkazy. Vše co mají tamní úřady v rukou jsou svědectví, která byla podle lékařských správ vynucena mučením.

Na tento případ upozornil také bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb a ruská aktivistka Světlana Gannuškinová z organizace Memorial.

Na Slovensko se Yandiev dostal přes Ukrajinu v roce 2008, kdy požádal o azyl. Z obav, aby ho Slovensko nevydalo Rusom, použil falešnou identitu. Když azyl nedostal, unikl do Švýcarska, kde azyl nezískal. Po úkrytu v Belgii se nakonec vrátil na Slovensko.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb