Elo: bohatá historie bohaté muziky

Electric light orchestra patří k naprostým legendám a vzorům generací hudebníků.

Skupina vznikla v říjnu 1970 ve složení Roy Wood, Jeff Lynne a Bev Bevan (zbylí členové skupiny The Move). Po, ne zcela úspěšném, prvním albu se Roy Wood rozhodl v průběhu nahrávání druhého alba skupinu opustit a založil skupinu The Wizzard.

Vedení Elo se ujal Jeff Lynne a skupina vydala v průběhu 70. let několik komerčně velmi úspěšných alb. Po vydání alba Secret Messages v roce 1983 od skupiny odešel baskytarista Kelly Groucutt. Skupina pak na krátkou dobu přerušila svoji činnost. Jeff Lynne a Richard Tandy se podíleli na soundtracku k filmu ELectric Dreams a Bev Bevan koncertoval s Black Sabbath.

V roce 1986 skupina, již jako trio (Jeff Lynne, Bev Bevan a Richard Tandy), vydala album Balance of Power a její členové odehráli několik, převážně charitativních, koncertů. V roce 1989 Bev Bevan založil novou kapelu s jinými muzikanty a bez Jeffa Lynna. V nové sestavě, pod názvem ELO Part II, skupina existovala až do roku 2000. Poté Bev Bevan z ELO Part II odešel a Jeff Lynne odkoupil jeho podíl autorských práv na obchodní značce ELO.

Podívejte se také na:

Simon & Garfunkel: fenomén, který inspiroval generaci

5 let k legendě: Creedence Clearwater Revival

Skupina ELO Part II se tak musela přejmenovat na The Orchestra. V roce 2001 skupina Elo vydala album Zoom (za spolupráce George Harrisona a Ringo Starra). Plánované koncertní turné však bylo bohužel z důvodu nezájmu zrušeno. V roce 2012 vyšlo kompilační album Mr. Blue Sky: The Very Best of Electric Light Orchestra, které obsahuje nově nahrané největší hity skupiny za přispění Jeffa Lynna a Richarda Tandyho.

Pod názvem Jeff Lynne's ELO byla opětovně obnovena koncertní činnost skupiny. V roce 2014 Jeff Lynne's ELO vydal koncertní DVD Live at Hyde Park a o rok později pak řadové (třinácté) album Alone In the Universe. V roce 2017 vyšlo koncertní DVD a 2CD Wembley or Bust.