Do projektů YIT vstupuje česká skupina RSJ

Společnost YIT Slovakia přizvala do bratislavských projektů nového investora. Založila společnou firmu s českou investiční skupinou RSJ.

RSJ Investments má prostřednictvím společného podniku zafinancovat klíčové fáze developerských projektů Zwirn a Nuppu v Bratislavě. V novém joint venture partnerství budou obě společnosti vlastnit stejný - poloviční podíl.

YIT díky partnerství získá potřebné finance pro významné projekty v hlavním městě Slovenska. Nuppu je aktuálně největší rezidenční projekt developerské skupiny YIT v Bratislavě. V městské části Ružinov roste v rámci projektu až tisíc plánovaných bytů. 300 z nich je již ve výstavbě. Dvě z fází odkoupil finský fond YCE Housing I Ky. Zbývajících 700 bytů postaví partnerství YIT a RSJ.

V rámci projektu Zwirn zas vyroste kombinace obytných a kancelářských prostorů na místě bývalé Bratislavské cvernové továrny. V první etapě tam plánují postavit 258 bytů a apartmánů. Zaostalý areál má projít výraznou architektonickou úpravou celé infrastruktury.

"Zřízení tohoto společného podniku je součástí naší politiky hledání ziskového růstu prostřednictvím partnerství. Je to způsob, jak zvýšit investiční kapacitu kapitálově efektivním způsobem," řekl Tom Sandvik, ředitel divize bydlení pro Pobaltí, střední a východní Evropu ve YIT.

Čtěte také:

Modřany Power se uzdravila. Chystá však utlumení výroby

Rohlig Suus Logistics otevřela české pobočky

Slovenskou ocelárnu koupili Němci. ČEB čeká na peníze

YIT Slovakia realizuje v Bratislavě obytné komplexy Tammi Dúbravka, Nuppu v Ružinově, Stein2 ve Starém Městě a bytový dům Pari v Ružinově. Aktuálně připravuje i projekt přeměny areálu bývalé Bratislavské cvernovej továrny Zwirn včetně památkové obnovy národní kulturní památky Pradiarne. Finsko-slovenská společnost zaznamenala v roce 2017 tržby ve výši 68,7 milionu eur.

Finanční skupina RSJ není jedním právním subjektem, ale několika majetkově propojenými subjekty. Nejvýznamnější jsou akciovka RSJ obchodník s cennými papíry a RSJ Investments, což je fond s podfondy.

Akcionáři drží dva druhy akcí - zakladatelské a investiční. Nejjasnější lze majetkovou strukturu definovat přes pohled na podíly v akciové společnosti RSJ. Hlavními akcionáři jsou miliardáři Karel Janeček s 23,6 procenta akcií, Libor Winkler s 15 procenty, Michal Šaňák, Bronislav Kandrik s 10,6 procenta podílu a Václav Dejčmar s 10 procentním balíkem akcií. Zbytek jsou akcie menších investorů.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu