Modřany Power se uzdravila. Chystá však utlumení výroby

Energetické strojírny Modřany Power prošly složitými časy. Po dluzích a hrozbě krachu majitelé odolávali nájezdům konkurence. Boj sice ustáli, ale chystají postupný útlum výroby.

Společnost z područí slovenských miliardářů Ladislava Krajňáka a Juraje Kamaráse v minulosti získávala velké zakázky na energetických projektech v Česku a na Slovensku. Podle majitelů firmu položilo zrušení tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Tržby fabriky tak klesly z více než 80 milionů eur v roce 2012 na 60 milionů eur v následujícím roce.

Problémy měla i mateřská skupina CTY Group, která třeba Komerční bance splácí gigantických 630 milionů korun. Vedení firmy se vůči insolvenčnímu návrhu několikrát odvolalo. Firma nakonec odolala zájemcům z řady věřitelů jako Karel Pražák, či Martin Ulčák, insolvenční pokusy ustála a prodejem části majetku dluhy splatila. Dnes dokonce plánuje několik developerských projektů.

Čtěte také:

Rohlig Suus Logistics otevřela české pobočky

Slovenskou ocelárnu koupili Němci. ČEB čeká na peníze

Většinu dluhů splatila také Modřany Power. Začátkem června proto úspěšně završila reorganizaci. Obnovení a expanzi výroby to však nebude znamenat. Podle informací slovenských Hospodárskych novín se totiž majitelé zaměří na rozvoj developerské činnosti, či prodej rozsáhlých pozemků patřících společnosti. "Společnost pokračuje dále v podnikání, ale směřovat bude spíše k využití potenciálu nemovitostí s postupným zrušením výroby do energetického strojírenství," řekl Ladislav Krajňák.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu