Slovenskou ocelárnu koupili Němci. ČEB čeká na peníze

Ocelárna Slovakia Steel Mills z východoslovenského Strážskeho končí v rukou německé skupiny. Část peněz připadne České exportní bance.

Ocelárna, která zkrachovala záhy po zahájení testovací výroby v roce 2013, byla během konkurzního konání prodána. V mezinárodním tendru ji podle vlastního prohlášení koupil maďarský podnik OAM Ózdi Acélművek, který patří do německé skupiny Max Aicher. Potvrdily se tak dřívější zprávy Biztweetu o zájmu Němců.

Maďarská společnost se zaměřuje na výrobu betonářské oceli ze šrotu. Zaměstnává přibližně čtyři sta lidí a její roční výrobní kapacita je 360 tisíc tun oceli. Vzhledem k blízkosti maďarského závodu by tedy nemuselo jít jenom o akvizici výrobních strojů, ale také o obnovení slovenské výroby.

Akviziční částku správce konkurzu ani samotný kupec neprozrazuje. Pro Česko je však prodej dobrou zprávou. Část peněz z obchodu totiž připadne České exportní bance.

"ČEB v rámci konkurzního řízení očekává platbu odpovídající podílu banky na výnosu ze zpeněžení majetku oddělené majetkové podstaty v rámci konečného rozvrhu a úhradu vynaložených nákladů na správu majetkové podstaty (zapodstatové pohledávky)," uvádí pro Biztweet mluvčí České exportní banky Jan Černý.

Čtěte také:

Zadržení kolem případu Slovakia Steel Mills jsou na svobodě

Exportní banka čeká na to co jí zbude z ocelářského fiaska na Slovensku

Podezření z podvodu v Slovakia Steel Mills vyšetřuje mezinárodní tým

Exportní banka v roce 2007 ocelárnám půjčila 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologii dodají čeští exportéři. Kolik peněz získá zpátky ještě neví.

"Uspokojení pohledávky ČEB za SSM plyne jednak z titulu vyplacené záruky od ručitele a zadruhé z výnosu z prodeje odděleného majetku SSM v rámci konkurzního řízení," říká Černý a dodává, že konkrétní výše výtěžku bude známa až po ukončení incidenčních sporů. Hodnota továrny v tendru se odhadovala na 1,1 miliardy korun.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb