Vysokorychlostní internet plánují na podzim. Ministerstvo přiznalo chybu

Druhou výzvu k žádostem o dotace na budování vysokorychlostního internetu chce ministerstvo průmyslu a obchodu vypsat na podzim. Přiznává chyby, které projekt opakovaně zkazily.

Brusel pořád čeká na to, až Česko jako jedna z posledních zemí Evropské unie zažádá o proplacení dotací na vysokorychlostní internet. V tuzemsku, stejně jako v jiných členských zemích vznikne za evropské peníze internetová síť i v odlehlých a podnikatelsky neatraktivních oblastech.

Cílem je přivést všem Evropanům internet o rychlosti 30 Mbit/s a polovině evropských domácností internet o rychlosti 100 Mbit/s. Internetizace má pomoci rozvoji zaostalých regionů.

„Nutné je vytvořit příslušné dokumenty, které výzvu doprovází, jako je příručka pro žadatele, která popisuje, jaké mají žadatelé povinnosti a co by měly sítě stavěné z dotací splňovat,“ uvádí pro Biztweet další nutné kroky směřující k provedení soutěže mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová.

Stát v projektu hraje o 14 miliard korun. Když termíny nestihne, bude muset za internet platit z vlastního rozpočtu. „Snažíme se samozřejmě o vyčerpání maxima této částky, respektive o realokaci na podobné cíle (digitální agendu, konektivitu) v rámci jiných operačních programů. Peníze je nutné proplatit do konce roku 2023, stále je tak dostatek času. I když ho větší část byla bohužel promarněna předchozím vedením ministerstva a předchozí vládou kvůli kompetenčním sporům a nedostatečnému dialogu s trhem,“ kritizuje letité přešlapování na místě Filipová.

Čtěte také:

Státní vysokorychlostní internet začíná od začátku

Průša kritizuje Paypal, peníze však vytáhl

ESET cíli na firemní zákazníky. Loni otevíral nová centra

Nutno ovšem dodat, že předešlou vládu stavělo také hnutí ANO, které má resort v rukou aktuálně. Na ministerstvu mělo vlastní náměstky a vládu samo před volbami vychvalovalo.

Na základě mapování provedeného Českým telekomunikačním úřadem ministerstvo identifikovalo 84 tisíc domácností v bílých oblastech. Jde většinou o malé obce či jejich odlehlé části, které jsou z hlediska rozšíření infrastruktury nevýhodně položené.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu