Průša kritizuje Paypal, peníze však vytáhl

Pro menší firmu, by to bylo likvidační. Varuje před používáním platební brány Paypal Ondřej Průša, který založil startup Prusa Research.

Problémem jsou podle něj přísná pravidla pro převody peněz. Operátor loni české firmě zamrazil miliony, které potřebovala na provoz.

Kvůli pravidlu rolling reserve, nebo-li povinná rezerva na učtu klienta Paypal, měl na účtu kvůli vysokému obratu blokovaných několik milionů. Poskytovatel platební brány je navíc zmrazil ze dne na den.

Jak Průša vysvětluje i v jeho blogu, specifikem jeho firmy vyvíjející a prodávající 3D tiskárny je odložené doručování. Tiskárny dorazí ke klientovi i měsíc a půl po zaplacení objednávky. Zákazník přitom může nedodání reklamovat půl roku od objednávky. Většina z nich prý s pozdějším doručením počítá.

Čtěte také:

ESET cíli na firemní zákazníky. Loni otevíral nová centra

Chris Larsen. Pravda a šílenství kolem virtuálních měn

Platební brána naopak pozdní dodávky zboží a rychlé platby vyhodnocuje jako riziko. „Po delším čekání nám byly uvolněny další finance, ale trvalo to velmi dlouho, pro menší firmu by to bylo smrtelné, naštěstí jsme měli finance rozvrstvené, ne jenom PayPal. Určitě radíme nepoužívat jako primární zdroj, zvláště malé a rychle rostoucí podniky,“ uvádí Prusa Research pro Biztweet dnes.

Průšova společnost vznikla v roce 2014 a přinesla na trh několik modelů 3D tiskáren, výsledky hospodaření však nezveřejňuje. Společnost Paypal patří k největším světovým zprostředkovatelům plateb přes internet.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu