Zbyněk Stanjura pro biztweet: Babiš svůj politický vliv využívá k výhodám pro své podniky

Andrej Babiš svůj politický vliv využívá k výhodám pro své podniky, jedná nepřiměřeně a navíc je to pro něj normální. Stanjura v rozhovoru biztweet.cz

Andrej Babiš svůj politický vliv využívá k výhodám pro své podniky, jedná nepřiměřeně a navíc je to pro něj normální. Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro biztweet.cz

 

Biztweet.cz: Už jste o tom mluvil hodně, ale zeptám se ještě jednou. Jak hodnotíte chovaní ministra Babiše při setkání s koaličním partnerem Ladislavem Šinclem?

Zbyněk Stanjura: Jedná se o nepřijatelné politické metody. Podle slov poslance Šincla mu ministr financí vyhrožoval a současně vytáhl složku, kde měl kompromitující informace či dezinformace z osobního života poslance Šincla a jeho rodiny. Podle pozdější reakce A. Babiše je zřejmé, že on to považuje ze běžnou součást politiky. Takže otázka není, kolik má A. Babiš složek, ale kdy je použije.

Biztweet.cz: Andrej Babiš argumentoval tím, že příprava podobných „složek“ je v politice běžná. Už Jste si někdy sháněl soukromé informace o účastnících nějakého jednání?

Zbyněk Stanjura: Ne nikdy, ani to dělat nebudu.

 

Biztweet.cz: Navzdory těžkým situacím (v tom samém týdnu se s Andrejem Babišem spájelo více kontroverzí) působí ministr financí docela klidně. Myslíte, že si své „přesčáry“ neuvědomuje?

Zbyněk Stanjura: A.Babiš to považuje za zcela normální, ať už se jedná o vypálení pozemku nepříjemného konkurenta (nepřijatelné obchodní praktiky) nebo používání složek na politické soupeře (nepřijatelné politické praktiky).  Současně může zůstat klidný, neboť tyto metody mu tolerují jeho koaliční partneři a především premiér B. Sobotka.

Biztweet.cz: A co ten známy evergreen „je tak bohatý, že už nepotřebuje krást“. Voliči mu věří, co vy?

Zbyněk Stanjura: Nechci být jako A. Babiš a obviňovat někoho bez důkazu z krádeže. Ale že svůj politický vliv využívá k výhodám pro své podniky je evidentní a ani on sám to nepopírá ( např. zelená nafta či biopaliva).

--

Čtěte také: 

Česko letos zadrželo už 3000 ilegálních běženců

Vláda plánuje restrukturalizaci ČEB. Připravila dokument o změnách

Stroje i počítače. Český vývoz do Afriky je na historickém maximu

Češi plánují zvolnit víza pro Ukrajince. Potřebují dělníky

--

Biztweet.cz: Jak hodnotíte angažovanost Andreje Babiše ve firmách spoluvlastněných státem? Obsazení tolika firem vlastními lidi, za tak krátký čas, to se jen jak nevidí..

Zbyněk Stanjura: Obecně platí, že každá vláda má právo obsadit funkce ve státem vlastněných podnicích. Slabostí ČSSD a KDU je, že dovolili, aby do těchto míst pronikli lidé, kteří podnikají či podnikali s A. Babišem.

Biztweet.cz: Je podle vás obklopování se lidmi z firem ministra i ve státním aparátu přirozeným vyústěním důvěry, kterou vůči nim Babiš chová, nebo jde o klientelismus?

Zbyněk Stanjura: Jsou a byli to zaměstnanci A. Babiše.

 

Biztweet.cz: Jak dnes vidíte vaši pozici v ODS, baví Vás účast na vedení strany?

Zbyněk Stanjura: Jsem předsedou poslaneckého klubu a mým úkolem je prezentovat ideje a programové priority ODS a současně ukazovat chyby vlády. Spolu s ostatními poslankyněmi a poslanci se snažíme přispět k obnově důvěry voličů k ODS a pomáhat předsedovi P. Fialovi.

Biztweet.cz: Zlé hlasy tvrdí, že po prohře ve volbách v Opavě nemáte dostatečný potenciál na to, stát se tváří nově-budované ODS. Co byste jim odkázal?

Zbyněk Stanjura: O úspěch ve volbách nerozhodují „zlé hlasy“, ale důvěra spolustraníků v primárkách a důvěra voličů v samotných volbách. V mé rodné Opavě jsem vedl kandidátní listinu v komunálních volbách celkem čtyřikrát, třikrát jsme vyhráli a je pravda, že v roce 2010 ( tedy před 5 lety) jsme skončili třetí s 15% hlasů. O tři roky později na podzim 2013 jsem vedl naši kandidátku do Poslanecké sněmovny v Moravskoslezském kraji a získal nejvíce, tj. 16,5% preferenčních hlasů. Pokud budu příště kandidovat, věřím, že to bude ještě lepší.

Biztweet.cz: Věříte ještě v návrat ODS k moci a jaké jsou vaše osobní ambice?

Zbyněk Stanjura: Věřím v návrat ODS do vlády a mou ambicí je k tomu přispět.

 

 

 

Kdo je Zbyněk Stanjura: 

Zbyněk Stanjura (* 15. února 1964 Opava) je český politik, do roku 2010 primátor Opavy, od května 2010 do srpna 2013 a od října 2013 poslanec za stranu Občanskou demokratickou stranu a od 12. prosince 2012 do 10. července 2013 ministr dopravy ve vládě Petra Nečase. V letech 2011 až 2012 a opět od listopadu 2013 zastává funkci předsedy poslaneckého klubu ODS.

V letech 2002–2010 byl primátorem Opavy. Od roku 2000 do roku 2011 byl zastupitelem Moravskoslezského kraje a v letech 2000–2008 byl členem rady kraje. Je členem Výkonné rady ODS a předsedou Regionálního sdružení ODS Moravskoslezského kraje. Dále je místopředsedou Svazu měst a obcí České republiky a také předseda Euroregionu Silesia. Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byl zvolen ve volbách 2010 v Moravskoslezském kraji. V komunálních volbách v říjnu 2010 ODS v Opavě pod Stanjurovým vedením získala jen 9 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu a po letech ve vedení města skončila v opozici. Dne 11. května 2011 byl zvolen předsedou poslaneckého klubu ODS.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval v Moravskoslezském kraji jako lídr ODS[2] a byl zvolen poslancem. Na začátku listopadu 2013 pak byl zvolen předsedou Poslaneckého klubu ODS.

V komunálních volbách v roce 2014 se pokoušel obhájit za ODS post zastupitele města Opavy, ale neuspěl (stal se pouze prvním náhradníkem). (wikipedia.org)

 

 

 

 

Fotozdroj: ods.cz