Financování Okamurovy kampaně bude prověřeno do konce léta

O tom, zda bude SPD za podivné finanční operace před volbami potrestána se dovíme do konce léta 2018.

Politické strany a hnutí, které se účastnily voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017, předložily Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zprávy o financování volební kampaně.

Problémem se však kvůli novému a nejasnému zákonu stala zejména povinnost předložit úřadu veškeré účetnictví spojené s předvolební kampaní. Podle úřadu pro dohled nad hospodařením si strany tuto povinnost vyložily různým způsobem, přestože úřad strany s předstihem informoval o náležitostech tohoto podání.

U většiny subjektů proto zaslané materiály neumožňovaly provést efektivní kontrolu financování kampaně, proto úřad vyzval tyto strany k doplnění podkladů.

„To se týkalo i hnutí SPD. To již doplněné účetnictví zaslalo a úřad nyní kontroluje jeho úplnost. Poté i toto účetnictví zveřejní na svých internetových stránkách. Předpokládáme, že se tak stane zhruba v průběhu května. V mezidobí úřad provádí datovou analýzu monitoringu kampaně (rozsah veškeré venkovní, internetové i tištěné reklamy, jakož i propagace na sociálních sítích) a porovnává ji se skutečnostmi vykázanými stranou ve zprávě o financování kampaně,“ říká pro Biztweet člen úřadu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Jan Outlý.

Poté, zřejmě začátkem léta, úřad zahájí kontrolu zejména těch skutečností, u nichž datová analýza naznačí případné nesrovnalosti s tím, co strana vykázala.

Problémem ve straně Tomio Okamury je finanční operace ze samého konce sledovaného období. Nejpodezřelejší je výdaj v celkové hodnotě zhruba 7,4 milionu korun. Peníze směřovaly na proplacení faktur za PR služby společnosti Play Net. Ačkoli to zní nevinně, platby byly přinejmenším zvláštní.

Čtěte také:

Zmatený kompas Tomio Okamury. Xenofobního rytíře často zrazuje vlastní hlava

Okamurova Politika s.r.o. Vzniká nová kniha o králi české xenofobie

Jan Veleba: Tomio Okamura je politický byznysmen

Peníze z transparentního účtu na kampaň zmizely dva dny před povinností složit úřadům účty za celou kampaň. Peníze firmám zajišťujícím PR během politických kampaní jdou ve většině případů postupným proplácením, případně zálohou a doplacením prémie. Proč firma klidně čekala na proplacení až bude o pět minut dvanáct, není jasné.

Pochybná je také samotná výše plateb. Hnutí SPD, které má bojovat proti politikům a jejich manipulaci veřejného mínění, má ze všech stran kandidujících v sněmovních volbách 2017 nejvyšší účet za public relations. I když vezmeme v úvahu opravdu čilou mediální kampaň, placené inzeráty na sociálních sítích, či fabrikovaní vlastních průzkumů, jen těžce možno uvěřit tomu, že podle oficiálních čísel výdaje SPD na PR kampaň přesáhli výdaje ANO, ODS, či Pirátů několikanásobně.

Dalším problémem podivných nákupů je samotný převod peněz. Pravidla totiž neumožňují vyčerpání celého objemu peněz z transparentního účtu. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí za to straně zřejmě udělí pokutu. Ve hře však může být i trestněprávní rovina. Pokud by totiž bylo možné prokázat, že byly platby pouze fiktivní, šlo by o podvod.

„Nelze vyloučit, že v té souvislosti úřad požádá o součinnost i jiné orgány veřejné moci, současně však nelze nyní říci, že by pro to měl úřad v této fázi úřad konkrétní důvody. Jinými slovy, o poznatcích z kontroly financování volební kampaně SPD a ostatních stran z voleb do Poslanecké sněmovny bude namístě hovořit až v horizontu zhruba tří či čtyř měsíců. Podotýkám, že ač se tento časový horizont může zdát jako vzdálený, je zcela běžný i u o obdobných institucí v jiných zemí Evropy,“ říká Jan Outlý.

 

Tomáš Lemešani

Autor shání podporu publikace Politika s.r.o. Na její vznik nyní přispějte v crowdfundingové kampani na serveru Hithit.cz.