Agrofert chystá investici do biopaliv

Společnost Primagra z portfolia holdingu Agrofert, kterého konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, plánuje modernizaci výrobny biopaliv.

Záměrem projektu společnosti, který nyní získal kladné stanovisko ministerstva životního prostředí, je úprava a doplnění technologického procesu stávající výroby metylesteru (FAME) v obci Milín a na to navazující doplnění infrastruktury.

„Realizace záměru je podnikatelským projektem vedení společnosti Primagra, a.s. reagující na vysoký tlak trhu na produkci biosložek s co nejnižšími emisemi MEŘO (FAME/UCOME) v a tím přechod na nové suroviny s příznivějšími vstupními emisemi,“ uvádí investor v projektové dokumentaci.

V rámci modernizace má projít rekonstrukcí filtrace a odvodnění, glycerolová esterifikace a destilace ve výrobním procesu. Dostavbou projde i navazující infrastruktura. Primagra chce stavbu spustit na jaře příštího roku a modernizovaná výroba je naplánována na jaro 2020.

Čtěte také:

Agrofert v biopalivech pro Čepro oslabil

Biopaliva: Český či Babišův výklad?

Emisní povolenky vynesly státu 5,2 miliardy

Státní společnost Čepro i letos odebere od podniků holdingu Agrofert značný objem bionafty a dalších příměsí do paliv. Pozice holdingu, kterého konečným uživatelem výhod je český premiér Andrej Babiš však mezi konkurenci ve srovnání s loňskem mírně oslabí.

Loni dosahovala dodávka bionafty FAME ( fatty acid methyl ester ) z Agrofertu podílu 68,6 procenta celého objemu. Letos dodají Babišovy firmy Preol a Primagra podle rámcové smlouvy 56,33 bionafty Čepra.

Dodávka bionafty do Čepra se tak začíná liberalizovat. Premiér v demisi sice státní firmě pořád dodává více než polovinu objemu, ještě v roce 2016 to však bylo až 87 procent dodávek bionafty.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu