Z Bureše Babišem: průnik do ODS

Z Bureše Babišem: průnik do ODS

Když Andrej Babiš ve Sněmovně, nebo v mediálních výstupech během volebního období 2013- 2017 z pozice vicepremiéra ostřeloval přes mikrofon opoziční stranu ODS, nevyhnul se opakovaným poukazováním na korupční chování představitelů strany z posledních let. Byli jeho nepřáteli? Ukázka knihy Z Bureše Babišem.

Rád mluvil o tom, že lidé z ODS vybudovali v české politice jakési Palermo a tedy, že politiku podřídili zájmům vlivných podnikatelů, lobbistů a mafie. Taková tvrzení lze ve světle četných kauz z uplynulých let rozporovat jen stěží. Mnohem snad

Podobně jako v případě ČSSD i u ODS si Babiš často vybírá jako synonymum korupce konkrétní mediálně známé kontroverzní členy strany. Jedním z nich je Ivan Langer, který si svou pověstí vysloužil nálepku typického politického obchodníka.

Andrej Babiš však v současnosti opět zapomíná na poměrně nedávnou minulost, kdy se do přízně lidí, jako je Ivan Langer, pokoušel dostat sám.

I v případě Langera se opakuje Babišovo lobbistické klišé známé z české i slovenské politiky. S Ivanem Langerem se seznámil přes tenis. Tam ostatně poznal i Václava Klause, se kterým měl ovšem klikatější křivku vzájemných vztahů.

Langera od začátku přitahovala spolupráce s vlivným podnikatelem silněji a zajímali ho možnosti, jak známost využít.

Jako profesionální politický obchodník věděl, že se nesmí podobně jako třeba Stanislav Gross z ČSSD svým novým vztahem chlubit. Paradoxně na něj ukázali spolustraníci, kterým Babišova blízkost vadila. Právě podobné případy přitom později ODS potopily.

Krize s Babišem vznikla na podzim v roce 2005, kdy se provalila schůzka Langera s Babišem. Schůzka vzbudila nevůli veřejnosti zejména kvůli faktu, že v té době zástupci za ODS stavěli vyšetřovací sněmovní výbor, který se měl zabývat podivným pokusem Andreje Babiše zprivatizovat státní Unipetrol (najdete v jiné kapitole).

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Schůzku kritizoval zejména Petr Nečas z pozice prvního místopředsedy strany. Sněmovní komisi iniciovala ustanovit právě ODS. Strana byla po médiích první, která podezírala Andreje Babiše z klientelistických vztahů a korumpování v případě privatizace Unipetrolu vládou na čele s ČSSD.

,,Audiatur et altera pars (budiž slyšena i druhá strana). V okamžiku, kdy jsem přesvědčen, že má být zřízena vyšetřovací komise, chtěl jsem znát i názor pana Babiše," uvedl vznešený důvod schůzky pro deník Právo Ivan Langer. Nedokázal ovšem vysvětlit, proč se s podnikatelem v tak ošemetné době setkával sám a potají (o jejich schůzce by se nebýt bulvárních médií nikdo nedozvěděl).

Člen vedení ODS, který se v roce 2006 stal ministrem vnitra, také poukázal na to, že nebyl povinen kolegům schůzku oznamovat. Poukázal také na to, že se s Babišem opakovaně setkal i samotný kritik Petr Nečas. Ten na Langerův return reagoval zjemněním pobouření a přiznáním, že se na Babiše nedívá apriori podezíravě, ale v oné době nepovažoval schůzku za šťastnou.

Čtěte také:

Z Bureše Babišem: Elena Trenčianska

Z Bureše Babišem: Jak to bylo s StB?

Z Bureše Babišem: Andrej Babiš znovu v hlavní roli

Z Bureše Babišem: Babiš a ČSSD

Babiš média ujistil, že do sestavování sněmovní komise ani jejího vyšetřování nebude nijak zasahovat, tvrdil naopak, že zájem vlády o kauzu vítá.

,,Je samozřejmé, že korumpovat se snažil ten, který neobstál v normální soutěži. Mám informace o tom, že taková nabídka údajně na některé schůzce zazněla. Měla však být údajně vázána na úspěch, kterého konkurence nedosáhla, takže myslím, že nakonec úplatek nebyl," obviňoval v náznacích konkurenci Andrej Babiš.

Langer a jeho schůzka s Babišem ovšem není jediným podnětem k předpokladu, že Andrej Babiš stavěl vztahy také s ODS.

Jak jsem už uvedl výše, Babiš budoval známosti s vícero klíčovými politiky ODS. Jeho Agrofert byl sponzorem několika akcií Tenisového klubu Přerov, kde se několikrát setkal také s Václavem Klausem. Ega těchto mužů však nedovolila vybudovat pevnější vzájemny vztah a Klausovi údajně překážela snaha Babiše hrát na obě strany a budovat propojení také se sociální demokracií.

 

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani