Michálek pro Biztweet: Babiš vyluxoval pravici, nyní luxuje levici

S Andrejem Babišem jsme o účasti ve vládě nejednali. Zaslali jsme mu v listopadu 20 stránek s námi rozpracovanými návrhy, na kterých chceme spolupracovat, žádnou odpověď jsme dosud nedostali. Většina slibů Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka má trvání asi po tu dobu, po kterou nám to slibují. Předseda poslaneckého klubu České pirátské strany Jakub Michálek v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Ve Sněmovně pracujete několik měsíců. Je tamní atmosféra a pracovní den takový, jak jste si to představovali?

Jakub Michálek: Atmosféra v našem klubu je dobrá a plánujeme prostor po komunistech ještě zvelebovat, aby tam bylo pohodové pracovní prostředí. Zasedání sněmovny je samozřejmě někdy nezáživné a všechno je velmi pomalé, ale na parlamentní práci jsme si zvykli.

Biztweet: Jak berou Piráty starší kolegové, narážíte také na aroganci?

Jakub Michálek: Ve sněmovně není podstatné, komu je kolik let, ale kolik má hlasů.

Biztweet: Navzdory tomu, že jste politicky nepopsaným listem vás podle jeho slov Andrej Babiš chtěl vtáhnout do zvažované vlády. Jak jednání s ANO vypadala?

Jakub Michálek: S Andrejem Babišem jsme o účasti ve vládě nejednali. Zaslali jsme mu v listopadu 20 stránek s námi rozpracovanými návrhy, na kterých chceme spolupracovat, žádnou odpověď jsme dosud nedostali.

Biztweet: Během diskuze o vydání, či nevydání poslanců Babiše a Faltýnka vás Andrej Babiš nazval "brutálním Kalouskem". Celou diskuzi vnímá osobně, neobáváte se, že bude do vyšetřování podezření kolem jeho osoby zasahovat?

Jakub Michálek: Domnívám se, že když zatáhl do celé své kauzy svoji manželku a děti, že tu jsou rizika, že je schopen ještě horších věcí. Je také možné, že si už ani neuvědomuje, že nelegálně nabyté dotace jsou problém, když to dělají všichni.

Biztweet: Jak vnímáte aktuální personální šarády, které Babišova vláda v demisi dělá? Jak jim možno zabránit a není chyba v zákonech, které čistky umožňují?

Jakub Michálek: Každá vláda odstraňuje část lidí, které předchozí vláda do funkcí instalovala. To je úplně normální. Pokud to ale dopadá na některé kariérní úředníky, tak je to špatně. Naší prioritou je, aby všichni nově nabíraní lidé do státních firem byli do budoucna vybíraní v průhledném výběrovém řízení, proto jsme také iniciovali návrh nominačního zákona a získali jsme pro něj podporu dalších 4 stran.

Biztweet: Andrej Babiš chce vládnout sám s podporou ČSSD a Komunistů. Jak vnímáte jeho politický obrat z pravicově vystupujícího politika a má taková vláda šanci?

Jakub Michálek: Andrej Babiš poctivě vyluxoval nejprve pravici, nyní luxuje levici. Andrej Babiš už vzhledem ke svému věku nepřinese zásadní dlouhodobé změny, které Česká republika potřebuje.

Čtěte také:

Pajonk pro Biztweet: Svobodným chybí osobnosti lokálního rázu

Zdechovský pro Biztweet: Babiš je v Bruselu vnímán jako kontroverzní osoba

Karel Havlíček pro Biztweet: Čerpání evropských stimulů jsme nezvládli

Biztweet: Kritici vyčítají Pirátům, že i oni dovolují debatu o možném zavedení všeobecného referenda zajít příliš daleko. Neobáváte se, že by případný zákon euroskeptici zneužili a napáchali tak závažné škody?

Jakub Michálek: Aktuální jednání nepočítají s tím, že by bylo možné vypsat referendum o vystoupení ČR z EU. Debata o celostátním referendu je důležitá a politické strany, které ho měly v programu, mají legitimitu tento záměr realizovat. Protože to vyžaduje ústavní většinu, bude přijatý kompromis hodně opatrný.

Biztweet: Andrej Babiš slibuje některé vaše zákony prosadit. Které a co chce jako revanš?

Jakub Michálek: Většina slibů Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka má trvání asi po tu dobu, po kterou nám to slibují. Příkladem může být volba předsedy komise pro fungování kanceláře sněmovny, kterým měl podle politické dohody být Ondřej Profant z Pirátů, zatímco my jsme poctivě hlasovali pro nominanty jiných stran do dalších komisí. Bohužel nás ostatní podrazili a zvolili tam pana Kovačika z KSČM. Teď zase Babiš podpořil náš nominační zákon a ANO se nyní cuká, protože mu vadí nominační řízení pro dozorčí rady, ale tím by se zákon zcela vykastroval a mohli tam zas sedět lidi s politickými trafikami.

Biztweet: Co dalšího jste si letos jako strana stanovili za priority?

Jakub Michálek: Rozšířit platnost registru smluv na ČEZ, schválit nominační zákon, zavést slučování exekucí podle místa bydliště dlužníka, umožnit lidem vyřídit si papírování z domova, omezit kriminální postihy za domácí pěstování konopí, řešit daňové úniky velkých firem do zahraničí a celkově bránit liberální demokracii v České republice.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu