Nehořlavá dvojka Fico - Kaliňák končí. Desetiletá jízda jim vynesla miliardy

Po vraždě novináře Jána Kuciaka a následných protivládních demonstracích došlo na Slovensku k výrazným politickým turbulencím. Po dvoutýdenní defenzivě nakonec odstoupili špičky vlády – ministr vnitra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico. Pro mnoho lidí jde o překvapení. Kvůli jejich schopnosti odolávat kauzám se jim totiž říkávalo nehořlavá dvojka.

Dvojnásobní ministr vnitra a trojnásobní premiér neměli pozice jisté nejen u kauzy, která aktuálně ukázala na propojení policejních špiček a úřadu vlády na italskou mafii. Během kariéry jejich židlemi zatřásla zhruba desítka třaskavých kauz. Všechny ustáli.

U Kaliňáka k nim patřila hned na začátku ministerské kariéry kauza Kovošrot. V bývalém státním podniku byla většinovým vlastníkem společnost Triangel Kapitál. Konkurzní správce sice vyhlásil veřejnou soutěž, ale první kolo zrušil. A to i přesto, že jeden zájemce nabídl za Kovošrot 51 milionů slovenských korun. V dalším kole prodal Kovošrot za 25 milionů korun firmě Krupp, jejímž jednatelem a tehdejším vlastníkem byl Kaliňák. Navzdory právním peripetiím pak záhy obviněním uklouzl.

Známá byla taktéž kauza "Bejby", ve které vyšlo najevo, že Kaliňák určoval novinářce z deníku Pravda, kterou oslovoval Bejby témata, o kterých měla psát. V kauze Hedviga zas Kaliňák obvinil z křivé přísahy Maďarku žijící na Slovensku, kterou napadli neonacisté. Případ teď budou řešit i maďarské soudy a země si za jednání vysloužila mezinárodní ostudu. Tu slízla i za kauzu, kdy byl v Irsku zatčen slovenský občan pašující bombu. Ukázalo se, že šlo nepovedené policejní cvičení a občanovi, který si za mřížemi v cizině užil své dala do batohu bez jeho vědomí výbušniny slovenská protiteroristická jednotka.

Podobných případů bylo více. Nejvýrazněji však Kaliňáka ohrozila kauza Bonaparte, ve které byl a pořád je podezírán z toho, že zametl podvod svého obchodního partnera pod koberec. Protesty v ulicích, bouři nevole ze strany opozice, médií a nevládních organizací i tlak na odstoupení ministra vnitra přišly v létě 2016.

Gro podezření z dané kauzy se skrývá ve složitých daňových podvodech. Ohrožení však z politického hlediska přišlo z jednoduché konstatace faktu. Kaliňák, bývalý ministr financí a dopravy Ján Počiatek, který s Kaliňákem podniká a Róbert Fico bydlí ve stejné budově – luxusní rezidenci Bonaparte vlastněné kontroverzním podnikatelem Ladislavem Bašternákem.

Právě na této adrese celý příběh začíná. Pozemek na Hradním vršku v Bratislavě získal developer ještě v roce 1997 za překvapivě nízkou cenu – 14 milionů korun, což bylo vzhledem k lokalitě výrazně pod tržním průměrem.

Projekt výstavby komplexu Bonaparte doprovázely od počátku kontroverze. Kontroly ukazovaly na nedostatečnou finanční připravenost developera, technické nedostatky a zpoždění realizace výstavby. Ta se nakonec táhla více než deset let. Ani poté nebylo vše v pořádku. V roce 2011 se developer měsíce přetahoval se stavebním úřadem kvůli kolaudaci. Problémem byla rozloha projektu, která přesahovala schválená povolení. Nakonec však Bonaparte zelenou dostalo.

Problémy s výstavbou nijak neodradily exkluzivní klientelu, která se poté do Bonaparte nastěhovala. Dominovalo hlavně jedno jméno – Robert Fico. „Mohu jen říci, že byt splňuje základní podmínku, kterou měl pan premiér, a to velkou reprezentační halu – asi 170 čtverečních metrů – na přijímání zahraničních politických kolegů,“ řekl pro portál pluska.sk Ladislav Bašternák. Premiér tedy od roku 2012 bydlí v apartmá o rozloze 377 čtverečních metrů, se 101,5metrovou terasou a výhledem na Bratislavský hrad, Slavín, Kamzík i Petržalku.

Slovenská média si po stěhování premiéra všimly další zvláštnosti – neobvykle výhodné nájemní smlouvy. Za zmíněný nadstandard má Fico platit bez energií 2650 eur měsíčně. Podle odborníků na reality jde o nízkou cenu. A to Bašternák do apartmánu premiéra dodal i luxusní nábytek, či drahé mramorové obklady. Přímo pod Slavínem, což je nejlukrativnější oblast pro bydlení na Slovensku, má vilu s pěti patry i sám Bašternák.

Bonaparte není jediným projektem podnikatele, který na sebe nyní poutá velkou pozornost. Dá se říct, že jde o nechvalně známého developera černých staveb. Problémy měl třeba v roce 2004, kdy začal v bratislavské Tupého ulici stavět rozsáhlý projekt bez stavebního povolení. Nerespektoval ani výzvy městské části k zastavení stavby. Dokud nepřišly sankce, bytový komplex v hlavním městě stál a prodával byty. Na zmíněné adrese údajně vlastní jeden z bytů exministr obrany ze Smeru Martin Glváč.

Podnikatel Bašternák je známý také svou vášní k luxusním automobilům. Svědčí o tom jeho četné přešlapy při řízení a vozový park, kterému kraluje limitovaná verze Bugatti Veyron. Spojuje se s tím i exces z roku 2012. Jak upozornil opoziční poslanec Daniel Lipšic, Bašternák byl v Bratislavě zadržen za rychlou jízdu právě luxusním Bugatti. Při udělování pokuty údajně Bašternák telefonoval na neznámé číslo, po čemž konajícímu policistovi zavolal jeho nadřízený a dal mu pokyn, aby zadržené vozidlo nechal být. Zatímco policejní inspekce podezření vyšetřuje, Bašternákovi po této příhodě zůstal přívlastek „náš člověk“.

Čtěte také:

Lobbista a podnikatel Kočner uklízí podezření. Pomáhá mu česká parta

Mocná a kontroverzní SBS směřuje do Česka

Policie hledá viníka krachu MSD

Hlavní kontroverze, které vedení vládní strany Smer a Bašternáka spojuje, se ovšem týká podezření z daňových podvodů. Podnikatelova firma BL – 202 si měsíc po svém vzniku v roce 2012 uplatnila vůči státu nadměrný odpočet DPH za téměř dva miliony eur. Nárok na vratku měl vzniknout tak, že za necelých 12 milionů eur koupila sedm bytů od společnosti Rent and Wash. Slovenská „daňová kobra“ však zjistila, že ceny bytů byly nadhodnocené a Bašternákova firma za ně zaplatila mnohem nižší ceny. Ve stejném roce tato firma získala na vratkách dalších téměř šest milionů eur. Mechanismus přitom opět připomínal karuselový podvod.

Přes upozornění ze strany kriminálního úřadu Finanční správy a Národní kriminální agentury Slovenské republiky firma fungovala dál. Kontrola Finanční správy pochybení nenašla a samotný předkladatel podnětu kontroly, „daňová kobra“ závěr zprávy nezpochybnil. Podle tvrzení opozičních politiků, nevládních organizací a některých médií mohli celý případ pod koberec zametat exministr financí a dopravy Počiatek a dlouholetý ministr vnitra Kaliňák.

To na Slovensku vyvolalo obrovské pozdvižení a tlaky na odstoupení Kaliňáka. Situace se vyhrotila ještě víc, když slovenská policie před zadržela asistenta opozičního poslance za SaS Filipa Rybaniče. Obvinili ho z ohrožení bankovního tajemství. Jako zaměstnanec banky si měl prohlížet účty ministra Kaliňáka. Podle jeho tvrzení získal dokument potvrzující bankovní převody z Bašternákových firem na Kaliňákův účet. Ministr tyto podezření nedokázal vyvrátit.

Navzdory jakkoliv divadelnímu odchodu z vlády si exministr a expremiér nemají na co stěžovat. Na ně napojeny firmy si přišly za vlád Róberta Fica v přepočtu na miliardy korun. Třeba podle anonymního dopisu, který před třemi lety obletěl média i státní instituce, Robert Fico a lobbista Miroslav Výboh známý z kauzy Pandur Marka Dalíka, mají na zahraničních účtech 800 milionů eur. Dopis byl podepsán "nespokojenými členy SMER – SD". Popisoval roli Výboha při získávání peněz pro vedení premiérovy strany.

 

Tomáš Lemešani

Text byl připraven pro Empresa Media