Policie hledá viníka krachu MSD

Kriminalisté navzdory uzavření případu krachu Metropolitního spořitelního družstva zkoumají, kdo za podvodním mechanismem stál.

Kampelička, která své klienty a stát připravila o miliardy korun, udělala tečku za její příběhem konkursem majetku a soudem, u kterého stanulo 17 obviněných. Jak Biztweetu před rokem sdělil investigativní novinář, který byl v zahraniční větve kauzy svědkem, obviněni Češi byly vesměs „pěšáky“ a bílými koni.

Skutečné autory podvodu má vypátrat nové související vyšetřování, které policie potichu spustila na začátku roku 2017.

„Ve věci neprobíhá žádné obnovené vyšetřování-vyšetřování krachu MSD bylo ukončeno a ve věci byla podána obžaloba, kterou projednává Městský soud v Praze. Pokud jde o prověřování možné související trestné činnosti, tak v tomto směru nelze s ohledem na fázi trestního řízení poskytnout bližší informace,“ uvádí pro Biztweet ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze Marek Bodlák.

Peníze z největšího případu tunelování v novodobé české historii – Metropolitní spořitelní družstvo - směřovaly ke špičkám politiky v Česku i na Slovensku. Legalizace peněz probíhala přes rozsáhlou síť kriminální činnosti.

Čtěte také:

Peníze z MSD vyváděli organizovaně. Svědka to málem stálo život

Unikl smrti: Gang, který vyváděl peníze MSD mě téměř zabil

„Jsem zklamaný ze státní zástupkyně Daniely Smetanové. Ona a dvě různé protikorupční jednotky v České republice mohli udělat mnohem více s cílem najít všechny pachatele a jejich politické ochránce,“ řekl Biztweetu italský novinář Antonio Papaleo.

Zahraniční firmy, kterým MSD poskytovalo úvěry, je nesplácely, často neměly žádnou historii a zastupovaly je osoby vykazující znaky bílých koní. Česká národní banka pak odebrala družstvu licenci a soud udělal za jeho fungováním tečku v podobě vyhlášeného konkursu. Z kampeličky MSD zmizelo přes 12 miliard korun, které musel uhradit střadatelům stát z Fondu pojištění vkladů.

Za zpronevěru se škodou velkého rozsahu v kauze tunelování MSD aktuálně hrozí několika osobám pět až deset let vězení. Před soud půjdou desítky bílých koní i bývalý předseda představenstva zkrachovalého družstva Petr Jánský. Těm, kterým obžaloba klade za vinu také legalizaci výnosů z trestné činnosti, může soud uložit tři až osm let odnětí svobody. Pokud se prokáže, že jednali jako organizovaná skupina, zvýší se horní hranice trestní sazby o třetinu.

 

Tomáš Lemešani 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb