Kuciak: Politické zemětřesení?

Prezident Andrej Kiska žádá rekonstrukci vlády, anebo předčasní volby, předseda vlády obviňuje prezidenta ze záměrného útoku na jeho úřad, odstoupil ministr a odcházejí blízcí premiérovi spolupracovníci. Vražda Jana Kuciaka spustila na Slovensku politické turbulence.

Jejich vrcholem je zatím vyhlášení slovenského prezidenta Andreje Kisky, který požaduje buď zásadní rekonstrukci vlády, která by znovu požádala parlament o důvěru, nebo předčasné volby.

„Čekal jsem týden, jaké politické kroky vládní většina udělá, aby se pokusila zmírnit napětí a obnovit důvěru. Zdá se však, že žádné řešení se nerýsuje,“ uvedl Kiska v mediálním prohlášení.

Dodal, že je připravený zemi složitou situací provést. Pokud ovšem očekával smírčí reakci premiéra Roberta Fica, spletl se. Předseda vlády řekl, že jej slova prezidenta šokovala.

„Pan prezident přečetl prohlášení, které zjevně nebylo napsané na Slovensku. Má rukopis lidí, kteří neznají slovenské ústavní zvyklosti. Sledují jiné cíle,“ prohlásil Fico. Jakékoliv návrhy na rekonstrukci vlády odmítá.

Jeho pokusy o nastínění verze jakéhosi tlaku ze zahraničí, kterým se prezident řídí ovšem rozhořčili ministryni spravedlnosti Lucii Žitňanskou.

"Řada předsedů stran mělo projevy, které nepomáhají uklidnění situace. Konspirační teorie, které v neděli zazněly v projevu premiéra Roberta Fica na adresu prezidenta Andreje Kiska, nepřispívají k vyřešení situace," kritizovala premiéra Žitňanská, která patří do strany Most-Híd.

Právě její role může být klíčová. Koalice stran Smer-SD, Slovenské národní strany a Most-Híd má ve 150členné sněmovně aktuálně 78 poslanců. Při hlasování koalici obvykle podporuje i několik nezařazených zákonodárců. Most, ačkoli disponuje pouze 11 křesly, může v případě hlasování o demisi vlády její existenci ohrozit. Část klubu si totiž přeje, aby předseda vlády odvolal ministra vnitra Roberta Kaliňáka a policejního prezidenta Tibora Gašpara, na co Róbert Fico nehodlá přistoupit. O dalším postupu má strana rozhodnout v příštích dnech.

Čtěte také:

O čem Ján Kuciak psal

Kuciak: Italská stopa

Kuciak: Vražda, která změnila Slovensko

Nedůvěra Slováků vůči nezávislému vyšetřování je aktuálně i kvůli burcování opozicí obrovská. Demonstrace a smuteční shromáždění na uctění památky zavražděných dvou mladých lidí vyhnaly v pátek do ulici desetitisíce lidí.

Krátce po jejich ukončení oznámil odchod z úřadu vlády dlouholetý spolupracovník Róberta Fica Roman Šipoš, který pracuje jako šéf premiérovy kanceláře.

Ještě předtím ohlásil odchod z funkce ministr kultury Marek Maďarič. Až do vyšetření vraždy Jána Kuciaka se z úřadu vlády stáhli také Mária Trošková a Viliam Jasaň. Hlavní státní poradkyně a tajemník bezpečnostní rady státu byli podle článků zavražděného napojeni na italskou mafii. Podezření ovšem odmítají a vyjadřují odpor vůči jejich spojováním s úkladnou vraždou.

 

Tomáš Lemešani

Text byl připraven pro Empresa Media