O čem Ján Kuciak psal

Poslední měsíce se věnoval zejména Mariánovi Kočnerovi, který je označován za daňového podvodníka a podnikatele se styky s mafií. Poslední měsíce se věnoval zejména Mariánovi Kočnerovi, který je označován za daňového podvodníka a podnikatele se styky s mafií.

Na začátku února psal třeba o podezřelých převodech bytů v bytovém komplexu Five Star Residence v Bratislavě. S budovou souvisí i kauza Bašternák, která začala informací o vratkách DPH. V budově bydlí také premiér Fico. Po vypuknutí kauzy slíbil, že se odstěhuje, ani po roku to však neudělal. Další Kočnerova firma Inkasný servis je také v hledáčku policie zejména kvůli podezřelým převodům hotelů Mariána Kočnera na Donovalech.

Kočner není v kontroverzních obchodech žádným nováčkem. Stojí třeba za Privatbankou, která proslula jako "pračka špinavých peněz". Za přijímání vysokých částek v hotovosti bez evidence byla několikrát sankcionována slovenskými i mezinárodními úřady.

Marián Kočner se sám ocitl i na takzvaných mafiánských seznamech. Dokument, který údajně vypracovala policie měl zkompletovat seznam lidí aktivních v organizovaném zločinu. V roce 2011 ho vynesla elitní policistka.

Podnikatel společně s podsvětím organizoval také násilní obsazení televize Markíza v roce 1998. Podnikatel a pak i politik Pavol Rusko televizi založil kontroverzně, bez jasných majitelských struktur. Rada pro vysílání proto odmítala vydat televizi licenci. Stalo se tak až po intervenci známých lobbistů a tehdejšího předsedy Národní rady Slovenské republiky exprezidenta Ivana Gašparoviče.

Sponzorskými dary, které poskytl z úvěru známých lobbistů spojovaných s podsvětím měl Rusko koupit licenci a začít vysílat tak, aby nepoškozoval HZDS Vladimíra Mečiara. Problém však nastal poté, co Rusko odmítal vyplatit zapojené lobbisty a lidi z podsvětí.

Jeden z nich svou pohledávku prodal právě Mariánu Kočnerovi. Ten jako spoluvlastník firmy Gamatex, přinutil spolumajitelku Markízy Sylvii Volzovou, aby jako druhá jednatelka Markízy notářsky uznala dluh, který Ruskovi údajně půjčili neznámí podnikatelé na vybavení vysílací licence. 18. srpna 1998 došlo k tajné výměně ochranky Markízy. Po čase se v televizi objevil Marián Kočner s papírem, kterým zbavoval Ruska jednatelské funkce ve firmě.

Po konfliktu a utišení sporu však po necelém měsíci - 15. září - došlo k násilnému obsazení Markízy Kočnerovými lidmi. Že v těch dobách Kočner neváhal použít sílu dokladuje kromě polovojenské skupiny násilníků, kteří vtrhli do budovy televize i fakt, že Pavol Rusko ze strachu o svůj život zmizel na několik dní a nikdo nevěděl, kde se nachází. Situaci vyřešili až několikadenní protesty lidí a intervence vrcholových politiků. Jak se Kočner s Pavlem Ruskem dohodl není dodnes známo. Naopak nově je známo, že Rusko sám čelí obvinění z objednávky vraždy bývalé byznysové partnerky Sylvie Volzové.

Marián Kočner jako člověk na hranici podsvětí a legálního podnikání figuroval také v nejsmutnější z her SIS během mečiarismu. Spolu s Michalem Kováčem mladším byl Kočner zapleten v kauze Technopol z roku 1992. Souvisel s tím únos Kováče mladšího do Rakouska, který připravil Ivan Lexa na základě pokynů nejvyššího vedení HZDS. Spletitá kauza, která je dodnes traumatem slovenské justice přinesla i nájemné vraždy a mezinárodní skandály.

Čtěte také:

Vražda, která změnila Slovensko

Zemědělské dotace na Slovensku mají pro mafiánské rozkrádání problém

Kuciak: Italská stopa

Kočner na podzim Kuciakovi říkal, že bude „hledat špínu“ na jeho rodinu a následně ji zveřejní. „Začneme se speciálně věnovat vám, vaší osobě, vaší matce, vašemu otci, vašim sourozencům,“ uvedl v zaznamenaném telefonátu. Kuciak si v září na Facebooku stěžoval, že ani 44 dní od podání trestného oznámení na vyhrůžky se policie jeho hlášením nezabývá.
Dalším na koho se v posledních týdnech zaměřil byl oligarcha blízký vládnímu Smeru – Jozef Brhel. Na začátku února napsal o IT firmě Anext, který sídlí v budově podnikatele a podle Transparency International vyvolává její nová akcionářská struktura pochybnosti, zda jde o skutečné vlastníky, nebo nastrčené osoby.

Košické větve poslanců za stranu Smer-SD a jejich propojením s podniky, které získávají dotace, veřejné zakázky, anebo jsou spojovány s kauzami, se Kuciak věnoval i na webu Biztweet. Už tehdy byl terčem právních vyhrůžek.

Nezaměřuje se ale jenom na poslance ze strany Roberta Fica. Nedávno napsal také text o členovi nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Romanu Vrťovi, který čerpal neoprávněné dotace a obchodoval s daňovým podvodníkem Ladislavem Bašternákem, který je známý z kauzy Bonaparte.

Věnoval se také dotacím, které získávaly firmy oligarchy Miroslava Bödöra. Ten je považován za vlivného muže slovenské policie a sponzora Smer-SD. Kuciakovi neušlo ani pozadí financování resocializačního centra Čistý deň, kterému po dlouhých sporech ministerstvo práce odebralo akreditaci pro podezření ze zneužívání dětí. Zabýval se i rozkrýváním slovenské větve kauzy Panama Papers.

 

Tomáš Lemešani

Text byl připraven pro Empresa Media