Kuciak: Vražda, která změnila Slovensko

Slovenská a záhy i zahraniční média obletěla zpráva o vraždě sedmadvacetiletého novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Třaskavost zprávy spočívá v náplni Kuciakovy práce. Novinář totiž psal o slovenských politicích a mafii. Motiv pachatelů, stejně jako jejich identita však zatím zůstává neznámá. Stejně tajemný je i průběh otřesného činu.

Policii zalarmovala koncem týdne rodina Martiny Kušnírové poté, co se ji na rozdíl od zaužívaného zvyku neozvala. S matkou komunikovala naposledy ve středu dopoledne. Jako poslední kontakt páru uvedla policie čtvrtek. Podle aktuální verze je pravděpodobné, že daným kontaktem byl soused, který Janu Kuciakovi půjčil nabíječku pro autobaterii.

Přivolaná policie dorazila na místo v neděli ve 22.30. Při vyšetřovaní proto policie datuje smrt páru do rozmezí několika dnů, tedy od čtvrtka do neděle. Generální prokurátor uvedl jako pravděpodobný čas střelby čtvrtek večer.

Otřesný skutek se stal v obci Velká Mača, asi 60 kilometrů od Bratislavy. Dům na vesnici si Kuciak koupil jen nedávno a poslední měsíce se věnoval jeho svépomocné rekonstrukci. Do domu bylo možné dostat se příjezdovou silnicí hlídanou policejní kamerou, ale také zadní polní nehlídanou cestou.

Na tělech Kušnírové i Kuciaka se našlo po jednom výstřelu – v prvním případě do hlavy, v druhém do hrudi. Vražedná zbraň, která má být jedna, se na místě nenašla a nikdo ze sousedů výstřel neslyšel.

Na místě byly také rozsypané náboje. Podle některých verzí jde o varování dalším novinářům, podle jiných jde o náboje, které se z pistole vysypaly při problematickém přebíjení pistole.
Policie pracuje s pěti nebo šesti verzemi událost. Policejní prezident Tibor Gašpar ale uvedl, že motiv pravděpodobně souvisí s prací novináře. V médiích se za nejpravděpodobnější motiv pachatelů označuje zastavení práce na článku, který mapoval propojení italské mafie se slovenskými politiky.

Ve čtvrtek policie při razii ve východoslovenských městech v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Kuciaka zadržela sedm osob. Všechny byli po zákonem stanovených 48 hodinách propuštěny.

Média překvapila verze, kterou na údajném tajném setkání s vybranými novináři prezentoval premiér Robert Fico. Ten do éteru vypustil zprávu o tom, že se na místě vraždy našly tři šálky. Na jejich základě vznikly spekulace, že pár mohl vraha nebo vrahy vpustit do domu dobrovolně, či ho dokonce znát. Nic z toho ale policie nepotvrdila, matka zavražděné údajně na místě viděla jenom dvě šálky a kritici označili Fica za konspirátora, přičemž je zarazilo i to odkud se ať už pravdivou, nebo nepravdivou informaci dozvěděl.

Čtěte také: 

Zemědělské dotace na Slovensku mají pro mafiánské rozkrádání problém

Miroslav Pejko je nezvěstný tři roky

Média během víkendu přišla s dalším podezřením, že se vládní politici snaží zasahovat do vyšetřování případu. Na místě činu, kde našli zavražděného novináře Jana Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírová, se v pondělí ráno, pár hodin po objevení obětí, mezi prvními objevil i vysoce postavený policista - šéf protikorupční jednotky NAKA Róbert Krajmer. To je neobvyklé, protože do jeho působnosti vraždy nepatří. Krajmer je navíc blízký oligarchovi Norbertu Bödörovi, který je sponzorem strany Roberta Fica, o čem informoval i Ján Kuciak. Ministr vnitra však v reakci na informace řekl, že Krajmer patřil k týmu, který se zabýval kriminalitou italské skupiny podnikatelů, kteří jsou podezřelý z účasti na vraždě.

Ze začátku se hodně pracovalo s verzí, že podezřelým může být také podnikatel Marián Kočner. Kontroverzní osoba se spojuje s množstvím kauz, a byl častým tématem Kuciakových článků. Na podzim loňského roku Kočner novináři vyhrožoval, že bude hledat „špínu“ na jeho nejbližší rodinu a zničí mu kariéru. Kuciak podal trestní oznámení, podle policie však nebyla Kočnerova slova trestním skutkem ani přestupkem.

Objevila se také verze, že Kuciaka mohla zavraždit justiční mafie, která vydělává manipulacemi se soudními spisy. O tématu prý novinář chystal článek. Vedení portálu aktuality.sk, pro který Kuciak psal však informaci dementoval.

 

Tomáš Lemešani

Text byl připraven pro Empresa Media