Čínský poradce na Hradě vzbuzuje otázky od začátku

Jmenovali ho v tichosti, údajně na přání čínského prezidenta. Nyní je jeho role bagatelizována a jeho skupina, která slibovala masivní investice působí kontroverzně.

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming je od dubna 2015 členem poradního týmu českého prezidenta Miloše Zemana. Pověření měl dostat od šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře a šéfa poradců Martina Nejedlého v Šanghaji.

Informaci, kterou hradní úřad veřejnosti nesdělil potvrdil až po téměř půlroce mluvčí. Jie Ťien-minga označil za „zvláštního poradce pro Čínskou lidovou republiku a pro ekonomické otázky.“ Dnes, těsně po tom, co média přišla s informací o tom, že jsou šéf skupiny CEFC stejně jako aktivity skupiny podezřelé z korupce, Hrad jeho úlohu bagatelizuje.

„Jde o pozici neplaceného, čestného poradce pro ekonomickou spolupráci Českou republikou s Čínskou lidovou republikou. Jde tedy v zásadě o symbolickou pozici,“ uvádí pro Biztweet mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jie Ťien-ming je často označován za nejtajemnějšího miliardáře v Číně. To proto, že před uvedením do české funkce a expanzi firmy, kterou řídí, toho o něm nikdo moc neví. Na internetu byly stopy po Jie Ťien-mingovi vymazány.

Na možné riziko, které čínsky poradce přímo u prezidenta představuje upozorňovala i Bezpečnostní informační služba. Ta naznačovala možné působení Jie Ťien-minga a dalších vysokých funkcionářů CEFC v Asociaci pro přátelské styky se zahraničím (CAIFC), která je považována za oficiálního "trojana" čínské vojenské rozvědky.

Informace o působení v CAIFC se objevila v Jieově oficiálním životopise. Advokátní kancelář Radka Pokorného však médiím jako varování před medializaci tohoto bodu později změněného životopisu rozeslala předžalobní výzvy.

Čtěte také:

Státní experiment v čínské medicině míří do finále

Čínská CEFC se v Evropě nadále rozpíná. Převzala kazašská aktiva

Číňané chtěli odkoupit celé J&T. Tvrdí poradenská agentura

Tajemná je i činnost samotné skupiny CEFC. Čínská firma zastupována bývalým ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem s médii nekomunikuje až na rozesílání tiskových zpráv a právních hrozeb vůbec.

Firma má zájem převzít polovinu J&T Finance Group. Ovládla také Pivovary Lobkowicz Group aerolinky Travel Service, či klub SK Slavia Praha.

Převzala také Žďas slovenského oligarchy Sotáka, či jeho dceřinou společnost TS Plzeň. Poslední dobou směřovala peníze do ecommerce, kde financovala projekty její partnerů mezi finančníky skrytými za IT firmou Rockaway Capital.

CEFC ovšem slibovala masivnější investice. Zastavily se v roce 2016. Další byznys nepřichází, vznikají pochybnosti o finanční stabilitě a skupina naráží také na odpor regulátorů. Společnost pořád odmítá zprávy o tom, že by byla vyšetřována v souvislosti s korupcí. Proti ní ovšem stojí několik světových prestižních mediálních agentur a oficiální místa.

 

Tomáš Lemešani 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu