Miroslav Pejko je nezvěstný tři roky

Ján Kuciak není jediným slovenským žurnalistou, kterého poslední hodiny práce vzbuzují otázky. Jsou to tři roky od záhadného zmizení editora Hospodárských novin Miroslava Pejka.

Novinář se se známými zkontaktoval naposledy 17. března 2015. Dva dny na to po něm policie vyhlásila pátrání.

"Po osobě bylo po nahlášení jejího zmizení vyhlášené celostátní pátrání systémem "Patros"dne 19.3.2015 Okresním ředitelstvím Policie Bratislava I., které je aktuální do dnešního dne. Pátrání po pohřešované osobě vyhlášeny v IS Patros automaticky přechází do systému pátrání celého Schengenského prostoru. Kromě výše uvedených skutečností je pátrání zveřejněny také na volně dostupných stránkách Ministerstva vnitra Slovenské republiky v sekci policie, pátrání po osobách," uvádí Prezídium Policie Slovenské republiky.

Miro Pejko z bytu v Železničiarske ulici v Bratislavě odešel 17.3. přibližně o jedné hodině odpoledne. Při posledním opuštění bytu měl na sobě oblečený tenký svetr, modré kalhoty a tenisky zelené barvy.

Miroslav Pejko je nízký, štíhlé postavy a má výrazné zrzavé vlasy. V době zmizení měl 27 let. Byl viděn nejprve v bratislavském Starém městě, objevila se i stopa, že se k večerním hodinám nacházel v okolí města Senica.

O zmizení Miroslava Pejko koluje množství teorií od tragické nehody, přes sebevraždu až po to, že mu někdo zmizet pomohl.

Biztweet má informaci, že novinář byl těsně před zmizením v kontaktu s italským investigativním novinářem Antoniem Papaleem. Ten se zabýval například organizovanou kriminální sítí, která legalizovala příjmy s nelegálních obchodů kolem kauz Interblue a Metropolitní spořitelní družstvo.

Čtěte také:

Kupec bulharských aktiv Skupiny ČEZ jeví známky napojení na mafii

Unikl smrti: Gang, který vyváděl peníze MSD mě téměř zabil

Antonio Papaleo: Do praní špinavých peněz jsou zapleteni i politici

Policie údajně zkoumala i internetovou komunikaci Mira Pejka a proto lze předpokládat, že narazila i na výše uvedenou komunikaci. Papaleo už v minulosti na propojení zločinecké sítě se slovenskými občany upozorňoval nejen v článcích, ale i oznámení Národní kriminální agentuře Slovenska. Ta se však jeho informacemi nezabývala.

"Vámi uvedená osoba nefiguruje v předmětné trestní věci v žádném procesním postavení," uvedlo ještě v říjnu policejní prezidium v souvislosti s vyšetřováním slovenské větve kauzy Interblue.

V případě jakýchkoliv informací o Miroslavu Pejkovi kontaktujte policii na bezplatném telefonním čísle 158, nebo osobně na kterékoliv policejní stanici.

Před lety zmizel také investigativní novinář Paľo Rýpal. Ten zkoumal hlavně slovenskou mafii. Těsně před svým zmizením se zaměřoval na vyšetřování organizovaného zločinu na jihu Slovenska.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu