Strnad oživuje srbskou výrobu

Společnost 14.Oktobar patřící do impéria miliardáře Jaroslava Strnada jedná o spolupráci s firmou Retia. Cílem je oživení výroby v Kruševaci.

Firma 14. Oktobar, kterou Strnad ovládl teprve loni, oznámila spolupráci s další českiou firmou Retia. V srbských médiích se objevily spekulace o výrobě armádního 3D radaru středního dosahu. Mluvčí skupiny Czechoslovak Group však v reakci na článek Biztweetu zdůraznil, že šlo pouze o seznamovací jednání. 

„V 14.Oktobar vidíme potenciál pro vstup na srbský trh v obou segmentech našeho portfolia - zbraní a civilního průmyslu. Vzhledem k tomu, že společnost Kruševac začala fungovat pod československou skupinou teprve nedávno, může zpočátku vyrábět jenom určité komponenty z jejich sortimentu. Retia není členem skupiny, ve které 14. Oktobar působí, ale úzce spolupracujeme se společnostmi v této skupině, s nimiž sdílíme společného vlastníka. Jsme přesvědčeni, že 14. Oktobar se brzy stane našim blízkým partnerem, řekl generální ředitel společnosti Retia Jan Volšík.

Zástupce generálního ředitele 14. Oktobar Aleksandar Jankovič potvrdil, že rozhovory s generálním ředitelem společnosti Retia byly úspěšné. Retiu v minulosti ovládl také Jaroslav Strnad. 

„Management je velmi spokojen s prvním obchodním jednáním, které jsme měli s generálním ředitelem české společnosti a jeho spolupracovníky. Na setkání představili výrobní potenciál obou společností. S novými investicemi očekáváme také podepsání nových obchodních dohod,“ řekl Jankovič.

Čtěte také:

Primky chystají nové modely. Strnad hraje na český sentiment

Strnad rozšíří mošnovskou leteckou opravnu. Nabere nové lidi

Strnad zvažuje vstup do Tatravagónky

Firma IMK 14. oktobar byla v konkurzu od ledna 2016. Strojírny vyrábějící těžké stroje jako rypadla, pásové traktory či díly pro tanky zaměstnávaly za nejlepších časů 8000 lidí. Po rozpadu Jugoslávie následovaly ztrátové roky. V srpnu 2015 musela firma zastavit výrobu a propustit většinu zaměstnanců. Dnes jich má pouze 160 a dluh firmy představuje 2,8 miliardy korun.

Společnost vlastní kromě centrálního závodu Kruševac také tři odštěpné závody ve městech Varvarin, Brus a Ražanj. Podle kritiků privatizace chce Czechoslovak Group zachovat pouze výrobu v Kruševaci.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu