Křetínského Nafta s průzkumem na Ukrajině i Slovensku. Plánuje inovace

Energetická společnost Nafta loni zkoumala naleziště plynu na Ukrajině i na Slovensku. Zavádí inovace.

Společnost Nafta, kterou ovládá miliardář Daniel Křetínský, v roce 2017 investovala do nových inovací i průzkumů ložisek nerostných surovin.

"V oblasti průzkumu a těžby uhlovodíků jsme na Slovensku v rámci partnerství se společností ze skupiny Vermillion Energy Inc. zrealizovali 3D seismický průzkum okolí města Trnava na ploše 250 km2, což představuje největší plochu 3D seizmického měření na území Slovenska," říká pro Biztweet mluvčí Nafty Alena Masláková Škvrndová.

Průzkumné aktivity firma realizovala i na Ukrajině. Ve spolupráci se společností Cub Energy Inc. provedla 3D seismický průzkum v oblasti Užhorodu na západní Ukrajině. Kromě zmíněných projektů firma hledá i další možnosti spolupráce v zahraničí.

Jednala například o možnostech těžby plynu v Charkovské a Doněcké oblasti. O spolupráci jednali přímo Daniel Křetínský a premiér Vladimir Hroisman.

Hlavní činností společnosti byla i loni nadále hlavně skladová energetika. "V oblasti podzemních zásobníků zemního plynu jsme uzavřeli i významnou transakci se společností GDF International S.A. o koupi 30% obchodního podílu ve společnosti POZAGAS a.s. Společnost NAFTA svůj podíl navýšila z 35% na 65%, čímž pokračuje ve své strategii," říká Masláková Škvrndová.

Čtěte také:

Česko chce nakupovat paliva z Ázerbájdžánu

České jádro v patu. Bez vlády se o dostavbách nerozhodne

Agrofert v biopalivech pro Čepro oslabil

Novinkou, na kterou by se mohla firma v budoucnu zaměřit je skladování solární energie. "Po dlouhodobé spolupráci se společností RAG byl v roce 2017 úspěšně ukončen i inovativní projekt Underground Sun Storage, jehož cílem bylo prověřit možnost uskladnění energie ve formě směsi zemního plynu a vodíku v podzemních horninových strukturách," přibližuje inovaci mluvčí Nafty.

EPH Daniela Křetínského drží 40 procent společnosti Nafta. Majoritním akcionářem firmy je Slovenský plynárenský průmysl. EPH v této společnosti drží 49 procent a manažerskou kontrolu, proto Naftu de facto ovládá.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb