Americká rocková emancipace Gogos

První dívčí kapela, která si navíc všechno složila sama, nebyla žádným slaďákem. Emancipaci žen v popmusic prosadili punkem.

Americká Gogos byla první čistě dívčí kapelou, která uchvátila zejména americké masy v osmdesátých letech. Skupina byla založena v Los Angeles 1978 a původně vycházela z punku.

Původní členky byly: Belinda Carlisle (zpěv), Jane Wiedlin (kytara, zpěv), Margot Olavarria (basa) a Elissa Bello (bicí). Později doplněny o Charlotte Caffey (sólová kytara, klávesy). V létě roku 1979, Gina Schock nahradila Elissu Bello u bicích. V průběhu prosince 1980, původní basistka Olavarria onemocněla hepatitidou A a byla nahrazena Kathy Valentine, který hrála na kytaru v kapelách Girlschool nebo Textones.

Podle xplaylist.cz, kapela zaznamenala první velký úspěch až po příklonu k poprocku. Jejich první album Beauty and the Beat (parafráze na název pohádky Kráska a zvíře - Beauty and the Beast)se v únoru 1982 dostalo na první místo v albech v USA.

Nejlepší singl z tohoto alba, "We Got The Beat", se nejvýše vyšplhal na 2.místo Billboard Single. V Británii zatím jejich hudba zůstala bez povšimnutí.

Podívejte se také na:

INXS: Australská legenda s americkým koncem

Pionýři punku Buzzcocks

Jonny Lang: Pro blues nemusíš být černý ani mrtvý

V roce 1982 byla skupina nominována na Grammy v kategorii Best New Artist. Následující album Vacation již nebylo kritky tak dobře přijato a ani komerční úspěch nedosáhl úrovně alba prvního. Ale 5 místo v USA a konečně i v Británii 75. místo. je i tak velký úspěch.

Skupina přerušila činnost v roce 1985 údajně v názorových rozdílech na hudební směřování skupiny a prý i pro drogové problémy některých členek. Belinda Carlisle začala svou úspěšnou popovou kariéru.

V roce 1990 se sešli v´původní sestavě (Caffey, Carlisle, Schock, Valentine a Wiedlin). Další reunion v roce 1994 byl opět v této sestavě a od roku 1999 již pokračují bez přestávky.