Andrej Babiš vs. Parlament: první kolo

Český parlament se rozhodl odložit hlasování o důvěře minoritní vládě Andreje Babiše.

Rozhodl o tom na návrh ODS, proti byla jen KSČM. Předchozí návrhy na odklad sněmovního jednání o Babišově vládě přitom přijaty nebyly.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura svou žádost zdůvodnil tím, že hodinová přestávka v jednání dolní komory nestačila jejímu mandátovému a imunitnímu výboru na jeho mimořádné jednání ke kauze Čapí hnízdo, v níž figuruje Babiš. S mimořádným zasedáním výboru přišli v tichosti poslanci ANO a SPD během jednacího dne. Hlasovat o vyslovení důvěry vládě se tak bude hlasovat 16.1.2018.

Ve svém projevu před poslaneckou sněmovnou stávající prezident Miloš Zeman své voliče ujistil, že jmenuje Andreje Babiše premiérem i na druhý pokus, stanovil si však nově podmínku. Šéf hnutí ANO musí Zemanovi nejdřív přinést podpisy od 101 poslanců, kteří jsou ochotni ho ve druhém kole podpořit. Díky odloženému hlasování se jen pár dní před prvním kole prezidentských voleb stává Miloš Zeman nejdůležitější postavou české domácí politiky. A stávající prezident dělá všechno pro to, aby tuto pozici neobvyklé síly proměnil v co největší volební podporu.

Svobodný premiér pro svobodnou zemi

I když se všeobecně očekávalo, že první hlasování nedopadne pro Babiše úspěchem, asi nikdo nepočítal s aktuálním děním. Především proto, že od voleb Babiš vedl relativně plodné rozhovory o podpoře s dvěma extrémistickými stranami – komunisty a radikálně pravicovou SPD. Spekulovalo se, že v rámci oné neoficiální dohody odejdou poslanci SPD ze sálu a komunisté budou otevřeně hlasovat pro, což by Babišovi zajistilo těsné vítězství či prohru. Vzhledem k nezvykle vysokému zastoupení poslanců komunistů a SPD ve vedoucích funkcích poslaneckých komisí a výborů se tento scénář v posledních týdnech jevil jako možný.

Nakonec se však ukázalo, že touha po moci SPD zastíní i zdravý rozum a strana ústy svého předsedy prohlásila, že žádnou vládu, jejíž není součástí, nepodpoří. Ještě větším překvapení bylo pak odmítnutí podpory ze strany komunistů. Jejich důvod pro tento krok není oficiálně znám.

Naopak zástupci zbývajících šesti tradičních stran mají jasno. Ačkoliv se v bližších podrobnostech liší, jedno mají společné: nechtějí podpořit vládu, jejíž člen je trestně stíhaný pro podvod s dotacemi. Většina z nich vidí také problém v Babišově komunistické minulosti. K Babišově smůle navíc jen den před hlasováním o důvěře byly zveřejněny závěry zprávy evropské protikorupční jednotky OLAF, která jasně mluví o Babišově podílu na machinacích s dotacemi.

Druhé kolo

Odložené hlasování o důvěře však vlastně tolik na dalším politickém vývoji nemění. Babišův kabinet bez důvěry bude nyní vládnout v demisi tak dlouho, jak prezident Miloš Zeman uzná za vhodné. Je totiž čistě v pravomoci prezidenta rozhodnout, kdy znovu jmenuje premiéra (a koho). Teprve v okamžiku, kdy je nový premiér jmenován, má třicet dní na to, aby si zajistil podporu většiny poslanců pro svoji vládu.

Miloš Zeman však už dal jasně najevo, že i napodruhé dá šanci šéfovi hnutí ANO. Nečekaně si však přidal podmínku 101 podpisů. V podhradí se špitá, že je to trest pro Babiše, který údajně odmítl vyjádřit Zemanovi podporu v prezidentské volbě.

Čtěte také:

Babišova vláda by změnu kuřáckého zákonu nepřinesla

Nové vedení zdravotnictví nadále za spor s Diag Human

Podpora startupů s dalším zpožděním. Posouvá se sedmý rok

Pokud se ani druhý pokus nesetká s úspěchem, jmenuje prezident premiéra na návrh předsedy Poslanecké sněmovny. A tím je Radek Vondráček z ANO. Existuje tedy relativně vysoká šance, že Babiš bude jmenován i napotřetí.

Prezident na koni

Hlasování o důvěře nakonec vyšlo na den tři dny před prvním kolem prezidentské volby. Zeman, který se uchází o znovuzvolení, se sám pozval do Sněmovny pod záminkou, že ve své řeči vyzve Sněmovnu k vyjádření podpory pro jednobarevnou vládu.

Z proslovu se nakonec vyklubal spíš 40 minutový příspěvek do Zemanovy prezidentské kampaně, který byl navíc živě přenášen většinou tuzemských médií. Zeman je v tomto okamžiku v na prezidenta nezvykle silné pozici, kdy zcela na něm záleží, kdo bude příštím českým premiérem. I kdyby nebyl znovu zvolený, jeho mandát mu vyprší až na konci března. Což mu nechává dostatek času nominovat premiéra na druhý i popřípadě na třetí pokus.

Ať se tedy v následujících dnech stane cokoliv, osud této země pro příští čtyři ruky spočívá čistě v rukou jednoho starého muže, který je svými oponenty přezdíván Trojský kůň Kremlu.

 

Adéla KIečková

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu