Česká Svoboda. Nová kniha o devadesátkách

Svoboda a demokracie na jedné, korupce a praní špinavých peněz na druhé straně. Vzniká kniha mapující prostřednictvím kariéry exministra Ivo Svobody propojení politiky a mafie v devadesátých letech.

Autor a vydavatel publikace o Andreji Babišovi "Z Bureše Babišem" připravuje další projekt ze série dokumentárních publikací o postavách českého byznysu, politiky a podsvětí, které jsou v dnešní době opomíjené, i když sehráli při formování české a slovenské společnosti výraznou roli.

Volba na Iva Svobodu padla podle autora Tomáše Lemešaniho přirozeně. Nedávno zesnulý politik je dosud jediným odsouzeným členem vlády. Kontroverzní politik dělal spojku mezi mafií a nejvyššími patry politiky. Jeho kariéra a dosud nezveřejněné okolnosti o jeho činnosti dokazují kontakty podsvětí s dosud aktivními politiky.

Podobně jako u úspěšného projektu Z Bureše Babišem, i u České Svobody hledá autorova společnost Independent Media Publishing podporu pro vznik knihy v crowdfundingové kampani na serveru hithit.cz. Aby kniha vznikla, musí dosáhnout částky, která pokryje alespoň část času vynaloženého jejím psaním. Výměnou za podporu si mohou přispěvatelé předobjednat tištěné, či elektronické publikace Česká Svoboda, Z Bureše Babišem, či další odměny.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

"Stejně jako v případě Andreje Babiše a publikace Z Bureše Babišem, ani teď se nebojíme odporu mocných lidí. Připomínkou obchodních postupů a kontaktů Ivo Svobody s podsvětím, připomeneme, že mnozí z těch, kteří i dnes působí v nejvyšších vrstvách společnosti, neměli od mafie daleko," uvádí autor projektu.

Ivo Svoboda, dnes pro mnoho Čechů neznáme jméno, je fascinující postavou, která propojila byznys s tím nejhorším, co se s devadesátkami spojuje. Je známý jako spojka, která se starala o legalizaci špinavých peněz mafie a brala úplatky pro sociální demokracii.

 

Svoboda, který zemřel v březnu 2017, zastával post ministra financí ve vládě Miloše Zemana v letech 1998–1999, už v roce 1992 působil v resortu jako náměstek. Vládní funkci musel Svoboda odevzdat poté, co začaly vyplouvat na povrch detaily kolem skandálu s firmou Liberta. Svoboda tam působil se svou poradkyní Barborou Snopkovou. Za tunelování firmy dostal pět let.

Autor Tomáš Lemešani více než deset let působí jako novinář v Česku, na Slovensku a Polsku. Více než polovinu tohoto času působí na volné noze a provozuje vlastní portál s názvem Biztweet. Je také autorem beletrické a faktografické literatury.

Napsal knihu Z Bureše Babišem, Zaměřila se na body kariéry Andreje Babiše, které dosavadní mediální studie ani knihy nepopsali. Ve větší míře se věnuje třeba vztahům s politiky, slovenskými reáliemi a tomu proč se Babiš prezentuje jako vyhnanec, či tomu, jak zasahuje do československého mediálního dění. Bez nároku na honorář je také spoluautorem publikace Babiš: Vůdce pro 21.století. Napsal i beletrické dílo Dôvod.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu