Doba postfaktuální v praxi. Čapí hnízdo není o politice

Kauza Čapí hnízdo není o politickém názoru, ale akceptaci, nebo ignoraci faktů.

Premiér České republiky zlehčuje situaci kolem vyšetřování dotačního podvodu skupiny Agrofert při farmě Čapí hnízdo. V přímém přenosu zlehčuje dotační machinace, kterých se dopustila firma, tehdy ještě pod jeho přímým vedením, do které namočil jako bílé koně vlastní rodinu a dopady, které toto jednání bude mít na české ministerstvo financí.

Podle Andreje Babiše Česko nemusí vracet dotaci ve výši 42,5 milionu korun, kterou jeho rodinná farma získala. Bohužel i tady se potvrzuje, že ani premiérská role Babišův charakter a snahu mlžit nemění. Je to jednoduše lež. Konstatování úřadu Olaf totiž vede kromě různých doporučení ke změnám ve struktuře schvalování a ověřování dotačních žádostí také ke konstataci nutnosti evropskou dotaci hradit z domácích zdrojů.

Babiš tvrdí, že když už Brusel zaplatil, nemusí Česko platit nic. Je to však samozřejmě lež. Jako bohatý adresát evropských dotací pro Agrofert jistě musí znát mechanismy, které v Evropské unii v podobných případech fungují.

Ve zkratce, dotaci má proplatit příslušný státní orgán, který dotaci udělil. Ten čerpá finance od ministerstva financí, či resortu pro místní rozvoj. Tyto ministerstva musí výši uvedenou Olafem vrátit evropské instituci, která ji do Česka poslala. Peníze má následně požadovat po majiteli projektu, který se dotační machinace dopustil.

Přečtěte si úryvek z knihy Z Bureše Babišem o kauze Čapí hnízdo

Ano, Andrej Babiš i členové jeho strany nelžou, když tvrdí, že zpráva Olaf má pouze doporučující charakter. Ten však v praxi funguje tak, že pokud nebude respektován, Česko půjde do sporu s Evropskou komisi a v takzvaném infringementu hrozí republice nejen sankce, ale i dočasné pozastavení proplácení dalších dotačních projektů.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Kromě mlžení až lhaní premiéra je zarážející také postup ministerstva financí. To, i když jeho úlohou má být v první řadě střežení peněz daňových poplatníků, vzbuzuje spíše dojem, že jde o backoffice úřadu vlády. Ne, z kauzy Čapí hnízdo nemusí dělat vědu. Vystupuje však spíše jako tiskový odbor Andreje Babiše, mlží a zatajuje informace.

Není pravdou, že zprávy Olafu podléhají utajení. Když je ta týkající se Čapího hnízda utajena z důvodu, že by ovlivnila vyšetřování českých kriminalistů, mělo ministerstvo připravit alespoň věcný výstup, případně přenést informační povinnost na českou policii. Ta by sama uznala za vhodné, do jaké míry může být zpráva zveřejněna.

Utajenost zpráv Olafu je mýtus. Dokumenty se běžně zveřejňují na základě informačního zákonu, ve výročních zprávách, či na vyžádání europoslanců.

Čtěte další komentáře autora:

Zeman s Babišem v tichosti ignorují ústavu

Slovenský Ústavní soud zvládl svou roli. Premiérské ambice Babiše s trhlinami

Nepopulární popularita. Merkelová dokazuje, že rozum neřekl definitivní sbohem

Další linie obrany, se kterou český premiér u kauzy Čapí hnízdo přichází je znevažování samotného Evropského úřadu pro boj proti podvodům Olaf. Na to, že k podobné tendenci dojde, Biztweet upozornil už před několika měsíci. Evropský úřad je respektován ve všech členských zemích. Na jeho podněty se spouštějí vyšetřování v jejich jurisdikcích a vracejí peníze ukradeny z evropských dotací. Vyšetřování předešlého vedení Olafu jenom potvrzuje nezávislost úřadu, který jakékoliv podezření o jeho transparentnosti nebere na lehkou váhu.

Výsledek vyšetřování Olaf není žádnou bombastickou zprávou. Úřad takhle napadá různé neoprávněné úspěšné žádosti o evropské dotace. Z hlediska Čapího hnízda je ovšem zapeklitý pro obhajobu Andreje Babiše. Ten se minimálně dva roky snaží vykreslit kauzu jako politickou objednávku na české policii. Vliv českých politických oponentů na evropské úřady však nedokáže vykreslit ani při maximální mediální snaze.

Ne, zda se firmy Andreje Babiše dopustily dotačního podvodu anebo ne, není o politickém názoru. Je o tom, zda hodláte akceptovat, anebo ignorovat fakta. Pokud to volič bere tak, že jde o malý podvod, který za problémy jejich politického favorita nestojí, měl by se zamyslet nad tím, kde ona hranice je. Proč by u zlehčování Čapího hnízda nekřičeli jiní majitelé, kteří po vyšetřování Olafu o dotaci přišli. Co když i u nich šlo o politické objednávky. Andrej Babiš má navíc problémy s evropskými úřady i u miliardových projektů. Že nejde o "účelovku" pak pochopí, až bude pozdě.

Ne, premiér má naopak dbát o to, aby na něj nepadlo ani to nejmenší podezření. Jiní politici končili dávno před tím, než jejich vydání požadovala policie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu